Petrells 500:e match – "Oförglömligt"

Lennart Petrells låga brinner fortfarande stark, han njuter av hockeyn. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

HIFK-ikonen Lennart Petrells 500:e ligamatch slutade i lagets första förlängningsförlust i höst.

HIFK-TPS 2–3 e förl. (0–0, 2–1, 0–1, 0–1)

HIFK såg ut att gå mot en seger i en stökig, målsnål match mot TPS, men gästerna kvitterade sent och tog med sig två av tre seriepoäng hem till Åbo efter ett segermål av Oula Palve.

En poäng är inget att direkt jubla över, men för Lennart Petrell var kvällen speciell då han gjorde sin 500:e grundseriematch i den inhemska ligan.

– Det är lite som att singla slant då två skickliga lag spelar med tre mot tre. Nu satte motståndaren pucken i mål. Det grämer, säger Petrell som också spelat 78 slutspelsmatcher i ligan.

Den 34-åriga HIFK-kaptenen, som aldrig spelat ligahockey för någon annan klubb, minns ännu då han debuterade i HIFK säsongen 2003-04.

– Vi spelade mot Ilves i Tammerfors. Det var på den tiden som en av alla tiders legendarer dirigerade spelet i Ilves, säger Petrell leende och syftar på Raimo Helminen.

– Matchen minns jag inte mycket av. Det var dimmigt eftersom jag var så nervös.

Sin tredje match spelade han i Helsingfors, men på bortaplan i ett Helsingforsderby mot Jokerit.

– Jag hade säkert kommit så obemärkt till ligan att då man intervjuade mig efter matchen så kom frågorna på svenska. Nu för tiden skulle jag kunna ge intervjuer på svenska men på den tiden var min svenska inget vidare. Efter tre frågor frågade reportern om vi skall fortsätta på finska, berättar Petrell.

– Det har hänt allt möjligt mer och mindre roligt. Den här kvällen var otrolig. Jag tänkte inte så mycket på det här före matchen men när matchstarten närmade sig var det känslofyllt. Det här var oförglömligt.

Petrells säsongsstart har inte varit den lättaste men det känns bättre dag för dag. Lågan brinner fortfarande stark.

– Det är lite jobbigt ännu men fysiskt börjar jag vara i form. Jag brinner av iver. De två senaste veckorna har jag verkligen njutit av hockeyn. Kroppen är i sådant skick att jag kan spela lika energiskt som jag brukar igen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39