Petrell om IFK:s säsongstart: "Synd med så tidig hemresa"

Lennart Petrell njöt av stämningen men var inte nöjd med nivån IFK spelade på i Raumo. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

0–2, 0–2 och förluster i båda straffläggningarna. IFK:s säsongstart gick i moll då Pitsiturnaus avgjordes i Raumo på fredagen.

Då HIFK inledde säsongen 2019–20 gick det inte precis som laget tänkt sig. Efter två 0–2-förluster mot västkustlagen Ässät och Lukko fick kamraterna resa hem tomhänta från Pitsiturnaus i Raumo.

– Jo, inte var det precis det här vi hade tänkt oss, säger lagkaptenen Lennart Petrell efter förlusten mot Lukko som betydde att IFK missar semifinalerna.

– Det är alltid karnevalstämning här i Raumo och stämningen är på topp. Synd att det blev en så tidig hemresa för oss.

Att förlora träningssäsongens två första matcher, då de dessutom spelades i formatet 2x15 minuter, är förstås ingen katastrof och det behöver inte på något sätt avspegla hur säsongen kommer att se ut.

– Nu är säsongen inledd, det är alltid skönt, säger Petrell.

Laget har tränat på is den här veckan och att samtliga lag är rätt ringrostiga i början av augusti var varken överraskande eller oväntat.

– Den första veckan var bra fram till den andra matchen här i dag. Det har varit mycket leenden under veckan. Vi tränade ju tillsammans med de nya killarna redan innan sommarpausen och det är bra killar vi fått till laget, säger Petrell.

– I första matchen spelar vi bra men tappar koncentrationen ett par gånger och de gör mål. I den andra släpper vi in ett tidigt mål och kommer efter det aldrig in i matchen.

En del av nyförvärven stod över träningsturneringen i Raumo medan andra spelade. Otto Paajanen stod för en stark IFK-debut precis som Sebastian Dyk. Också Rony Ahonen blixtrade till i sin förra hemmahall och många av klubbens unga spelare fick chansen att nosa på hetluften i ligalaget.

– Under de senaste åren har den idrottsliga delen gått framåt i klubben och vi har blivit bättre fysiskt – också inför den här säsongen. Dessutom får (tränaren Jarno) Pikkarainen köra in sina tankar och system redan inför säsongen vilket är en liten skillnad till förra säsongen, säger Petrell.

Pikkarainen tog över kommandot i IFK då Ari-Pekka Selin fick foten i vintras. Utifrån de två kortare matcherna i Raumo är det svårt att se exakt hur Pikkarainens IFK kommer att se ut kommande säsong.

– Vi kommer att vara ett lag som jobbar oerhört hårt och som är svåra att möta, säger Petrell.

Med tanke på sportchef Tobias Salmelainens starka lagbygge där det finns klasspelare på varje position och både spets och bredd i truppen kan säsongen bli mycket positiv för laget.

Ässät–HIFK 2–0 (0–0, 2–0)

Lukko–HIFK 2–0 (1–0, 1–0)

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning