Peter Madsens ubåt har skrotats

Ubåten UC3 Nautilus, fotograferad i regnet i Nordhavn i Köpenhamn i januari 2018. Bild: TT/Johan Nilsson

Livstidsdömde Peter Madsens ubåt, UC3 Nautilus, har förstörts. Det skedde i veckan, bekräftar Kristian Rohdin vid Köpenhamnspolisen för TT.

– Den blev uppskuren och förstörd på den plats där den har förvarats, berättar Kristian Rohdins kollega Brian Belling för den danska tidningen Ekstra Bladet.

Ubåten har sedan i somras stått uppställd bakom en lagerbyggnad vid hamnen Nordhavn i den danska huvudstaden.

Peter Madsen är dömd för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, ombord på sin hemmabyggda ubåt. Livstidsdomen fastställdes i september i år.

Beslutet att förstöra den nästan 18 meter långa farkosten fattades i enlighet med gängse rutiner, enligt Köpenhamnspolisen. Att det skett först nu beror på att polisen behövt invänta en lucka hos de som skulle utföra uppdraget.

– Det handlade om när de som skulle göra det hade tid att hjälpa oss, säger Brian Belling till Ekstra Bladet.

Inför rättegången mot Peter Madsen täcktes ubåten UC3 Nautilus över med plast och presenningar där den stod i Nordhavn i Köpenhamn. Bild: TT/Johan Nilsson

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning