Peter Madsens sms stärker åklagarens bevistema – "Jag är på lite äventyr"

Peter Madsen i rätten, enligt tecknarens tolkning. Bild: Lehtikuva/AFP/Anne Gyrite Schuett

Klockan 23.25 den 10 augusti, när journalisten Kim Wall var död på ubåten, skickade den i dag mordåtalade Peter Madsen ett sms till sin dåvarande hustru: "Jag är på lite äventyr med Nautilus. Har det bra. Seglar vindstilla i månsken. Dyker inte. Kram till katterna" – efterföljt av en massa hjärtan.

Kärlekshälsningen läses upp av specialåklagare Jakob Buch-Jepsen. Var Kim Wall vid liv när meddelandet skickades? undrar han. Peter Madsen blir irriterad och säger att åklagaren redan vet svaret. Madsen har tidigare förklarat att Kim Wall dog i en olycka runt klockan 23.05. Han bekräftar att Kim Wall var död när meddelandet skickades, han hävdar fortsatt att hon dog i en olycka och att han inte visste vad han skulle ta sig till.

Mordmisstänkte Madsen säger att han skickade meddelandet för att han visste att den dåvarande hustrun skulle bli nervös annars. Madsen är tydligt uppretad när åklagaren ställer frågor, och han höjer rösten. Munhuggeri pågår för fullt. Madsen tycker det är konstigt att åklagaren inte förstår att han tänkte på sin hustru.

Åklagaren undrar varför Madsen kunde skicka en kärleksfull hälsning till sin hustru, men inte hade möjlighet slå larm om Kim Walls död.

– Du måste förstå min situation, säger Madsen

– Det har jag ärligt talat svårt att göra, kontrar åklagaren och funderar om Madsen inte tänkte på Kim Walls anhöriga.

Madsen förklarar att han inte kunde kontakta Kim Walls pojkvän.

Obehagliga sms

Åklagaren visar också en sms-konversation som Peter Madsen ska ha skickat till en kvinna den 4 augusti 2017. I meddelandet beskriver Madsen hur han ska utsätta mottagaren för att bli fastbunden och mycket grovt våld. Kvinnan som fick meddelandet ska tidigare ha skickat ett sms till Peter Madsen och bett honom att hota henne.

En "(mord)plan" är klar, skrev också Madsen. Åklagaren undrar retoriskt om det inte är anmärkningsvärt att innehållet i konversationen delvis påminner om det brott som han är åtalad för ett par dagar senare?

– Det skulle ingen förnuftig människa göra, säger Madsen om att han skulle ha genomfört det som han skrev om i sms-konversationen.

Svar om filmer

Under gårdagen visades våldsamma filmer och på åhörarbänken suckades det tungt och många tittade bort. Med sökhistorik och fynd i en beslagtagen hårddisk från Peter Madsens verkstad ville specialåklagare Jakob Buch-Jepsen försöka teckna en bild av Madsens sexuella preferenser, och att det finns ett sexuellt motiv.

Åklagaren har även tidigare visat mycket makabra filmer, som ska ha sökts efter eller tittats på via Madsens telefon. Domaren och de två lekmannadomarna har behövt se en film som visar hur en kvinna dödas på ett mycket brutalt sätt, en film som Madsen enligt åklagaren såg natten innan han seglade ut med Kim Wall den 10 augusti.

Andra filmer är animerade och har visats även för åhörarna. De har haft ett våldsamt innehåll som är så fasansfullt att det är svårt att återge. Åklagaren ville i går fråga Madsen om filmerna, men advokaten hänvisade till det sista förhöret med Peter Madsen i dag.

Kim Walls anhöriga sitter på sina platser i sal 60 när den sjunde av tolv rättegångsdagar pågår.

Fakta

Rättegången mot Peter Madsen

Svenska Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen i hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången omfattar totalt tolv dagar med avslutning den 25 april.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03