Journalisten Peter Lodenius är död

Peter Lodenius avled efter en tids sjukdom. Bild: Cata Portin

Journalisten och författaren Peter Lodenius har avlidit efter en tids sjukdom.

Peter Lodenius, född 1942, var en av veteranerna inom den finlandssvenska journalistiken och speciellt engagerad i utrikesjournalistik. Europas speciella läge mellan öst och väst och Ukraina ingick i hans särintresse och kompetens.

Största delen av sin journalistiska gärning utförde Peter Lodenius på Ny Tid där han arbetade som journalist och chefredaktör under åren 1973–2007.

Peter Lodenius gav ut flera böcker, bland dem Bushs nya värld – Ett imperium föds (2003), Islam och moderniteten (2004) samt Ukraina mitt i Europa (2006).

Lodenius avled hemma på söndag kväll.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning