Peter Handke möts av protester på Nobeldagen

Peter Handke hade plockat svamp samma dag han fick beskedet om att han tilldelats Nobelpriset i litteratur 2019. Bild: Francois Mori/AP-TT

En manifestation mot Nobelpristagaren Peter Handke planeras i centrala Stockholm på Nobeldagen den 10 december, skriver DN.

Manifestationens arrangörer har ansökt om allmän sammankomst på bland annat Sergels torg och i Kungsträdgården.

– Det handlar om konceptet att ifrågasätta vad som är sant. Folkmordet har bevisats och Svenska Akademien har valt att hylla en person som ifrågasätter folkmordet och rättfärdigar det på olika sätt. Det är fel. Han må vara en bra författare, men vi tycker inte det ärar Nobels testamente någonstans, säger initiativtagaren Teufika Šabanović till DN.

Organisationerna Srebrenicas mödrar och Bosnien och Hercegovinas koncentrationslägerfångars riksförbund ska delta i manifestationen. Så även kroatisk-tyske författaren Alida Bremer och den franska journalisten och författaren Florence Hartmann.

Kritiken mot Peter Handke rör bland annat hans uttalanden om folkmordet i Srebrenica i Bosnien 1995. Den österrikiske författaren har själv dementerat att han ska ha relativiserat eller förnekat folkmordet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning