Peter Haber firar 20 år med Beck

Rollfiguren Martin Beck ligger Peter Haber varmt om hjärtat. Bild: TT/Christine Olsson

I filmen "Lockpojken" från 1997 klev Peter Haber in i rollen som Martin Beck för första gången. Nu har det gått 20 år och skådespelaren är ännu en gång aktuell som den numera pensionerade poliskommissarien.– Folk kanske är jättetrötta på det här, jag vet inte, säger Peter Haber till TT.

Fyra nya Beck-filmer har premiär på C More 2018. Först ut är Ditt eget blod där Martin Beck dras in i arbetet igen då han hjälper Säpo att utreda en misstänkt terrorist. Det blir alltså en helt ny roll för Beck, vilket lockade Peter Haber.

– Vad som är stimulerande är att söka i djupet i en rollfigur. Människan är så outgrundlig så det går alltid att hitta nya sidor av en rollfigur som jag ändå umgåtts med i 20 år, säger han till TT.

Rollfiguren ligger Peter Haber varmt om hjärtat och han tycker fortfarande att den trötte kommissarien är intressant.

– Du måste se naivt på vartenda nytt manus. Du måste börja från grunden, du får inte tro att du har något gratis, att något går på automatik. Du måste uppleva det på nytt hela tiden. Precis som du gör med en ny roll, det är en utmaning och den värnar jag om, säger han.

Vill inte kommentera

Genom åren har många skådespelare kommit och gått i kriminalserien. En som länge spelade den aggressive Gunvald Larsson var Mikael Persbrandt. I sin nyligen utkomna självbiografi Så som jag minns det skriver han bland annat om Beck-inspelningarna och sin kollega Peter Haber. I boken kallas Haber för en diva som saknar medkänsla och sympati.

– Det ska jag ärligt säga. Jag tänker inte kommentera det.

Den sista scenen då Martin Beck och Gunvald Larsson syns tillsammans utgörs bara av en lång tystnad. Nu har Beck en ny kollega, Steinar Hovland, som spelas av norske Kristofer Hivju.

– Han är underbar att jobba med. Vi insåg att Gunvald Larsson inte kan ersättas av en ny Gunvald utan det måste vara något helt annat och då kom detta rödhåriga norska brushuvud och det har varit en enorm inspirationskälla, säger Peter Haber.

Sophie Tolstoy, Peter Haber och Mikael Persbrandt under inspelningen av en Beck-film. Bild: TT/Jack Mikrut

Öppen för fler filmer

Hur framtiden ser ut för Beck-filmerna är oklar men Peter Haber stänger inga dörrar till att fortsätta lösa mord som Martin Beck.

– Jag skulle kunna tänka mig att fortsätta om det finns en konkret utmaning i manuskripten. Om det finns något som skulle kännas nytt och fräscht. Något som jag känner att man kan gräva i. Då skulle jag göra det, säger han.

Ditt eget blod har premiär på nyårsdagen på C More. Därefter följer filmerna Den tunna isen, Utan uppsåt och Djävulens advokat.

Tysk teater

Peter Haber påminner också om att han har gjort annat än bara Beck-filmer. Som den gången han spelade Goethes Götz von Berlichingen med järnhanden under festivalen Burgfestspiele i Jagsthausen.

– Det var en utmaning.

Däremot tycker han inte att det går att säga att det är lättare att ta sig an rollen som kriminalkommissarie för trettiofemte gången än att spela teater på 1500-talstyska.

– Verkligen inte! Du kan aldrig, aldrig luta dig tillbaka och gå på rutin. Du måste hela tiden söka nytt.

Däremot, påpekar han, är film och teater två helt väsensskilda saker. Skådespelaren skapar all energi själv på teatern och är delaktig i hela processen. I filmen, som är regissörens grund, ligger en stor del av energin i kameran och klippningen.

– Som filmskådespelare vet du inte vad som finns kvar eller hur det kommer att se ut.

Försöker vara positiv

Att inte ha den kontrollen är svårt, erkänner Haber. Men han tycker att han har blivit bättre på att hantera både det och sitt humör, på att försöka vara mer balanserad och inte se så negativt på saker. Andra förändringar som skett med åren är att han blivit både modigare, men också försiktigare och mer nogräknad.

– När man var tjugo hoppade man på allting, allt var kul. Fortfarande finns glädjen kvar, men motståndet är också större. Yrket blir inte lättare utan svårare för du ställer högre krav på dig själv. Det är också en styrka jag har – att jag erkänner för mig själv hur svårt det är. Jag kämpar med självförtroendet både i livet och i arbetet. Det är väldigt jobbigt men jag tror att det är nödvändigt i mitt jobb, att våga vara osäker.

Andra styrkor då, vad är du oväntat bra på?

– Tvätta och göra praktiska saker hemma. Det måste vara ordning och reda. Tillvaron måste vara förbaskat konkret för att jag ska kunna släppa kontrollen i skådespeleriet. Jag vet att jag är jättetråkig, men så är det.

Martin Beck fick liv för första gången i Maj Sjöwall och Per Wahlöös kriminalromaner. Böckerna har sedan blivit film och poliskommissarien har gestaltats av bland andra Carl-Gustaf Lindstedt, Gösta Ekman och Peter Haber.

Med de fyra nya filmerna har den sistnämnde spelat huvudrollen i totalt 38 filmer.

Beck-filmerna har även nått storpublik i Tyskland och England.

Peter Haber har spelat Martin Beck sedan 1997

Brytpunkten i Habers filmkarriär kom när han som 38-åring erbjöds rollen som agent Carl Hamilton i filmatiseringen av Jan Guillous Fiendens fiende. Sedan dess har filmrollerna flutit i en strid ström. Bland dem pappa Rudolf i Sunes jul, M A Busé i Jönssonligan, den alkoholiserade Sture i Sommarmord och Jeppe i Jeppe på berget.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning