Petäjä-Siréns tävlingsklass försvinner från OS efter Tokyo

Tuuli Petäjä-Sirén slutade på tiondeplats i OS i Rio de Janeiro 2016. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Landslagstränaren Joakim Wilenus är nöjd med internationella seglingsförbundets beslut gällande klasserna för OS i Paris 2024.

Sedan tidigare stod det klart att Finnjolle, som stått på OS-programmet sedan spelen i Helsingfors 1952, försvinner efter OS 2020 i Tokyo. Då internationella seglingsförbundet World Sailing höll möte i helgen i London tog man nya beslut om OS-klasserna i Paris 2024.

Tuuli Petäjä-Sirén vann OS-silver i vindsurfingens RS:X-klass i OS i London 2012 och valdes till årets idrottare tack vare framgången i OS. Hennes klass kommer att försvinna från OS-programmet efter OS i Tokyo nästa år.

Landslagstränaren Joakim Wilenius är ändå inte besviken över att den finländska medaljklassen inte är med på programmet då OS avgörs i Paris 2024

– Det är klart att vi haft en toppseglare i klassen i Tuuli och också några andra duktiga idrottare, säger han.

– Det har varit allmän kännedom att det antagligen blir ett nytt bräde och jag ser det som en positiv sak att det nu blir så.

Wilenius beskriver RS:X som inte speciellt lockande då det är ett tungt och rätt långsamt bräde som inte är speciellt attraktivt för unga seglare.

– Då vi nu får en ny klass ger det större möjligheter, säger Wilenius.

Vilken den nya klassen blir är för tillfället oklart.

Laser fortsätter som förr

Laser-klasserna Standard och Radial fortsätter däremot på OS-programmet som förr. Finland har inte vunnit några OS-medaljer i Laser trots att det blivit många mästerskapsmedaljer i EM och VM genom Sari Multala och Tuula Tenkanen

Monika Mikkola och Kaarle Tapper har fixat nationsplats till OS i Peking i Laser Radial respektive Laser Standard. Att det blir en fortsättning för enpersonsjollen ser Wilenius som en bra sak för finländsk segling och framgångsmöjligheter i framtiden.

– Vi har bra seglare i Laserklassen just nu och det ser bra ut också med tanke på framtiden så det passar oss bra att den fortsätter ha OS-status, säger han.

– Aero (som var ett av förslagen som tävlade med Laser-klasserna om OS-status) hade också passat oss så jag hade nog varit nöjd också om valet fallit på den klassen. Aero är en motsvarande båt som Lasern så det hade passat oss bra.

I 470-klassen går man som väntat från en dam- och en herrklass till en mixedklass inför OS i Paris.

– Vi har inte haft några 470-par i OS på en tid så det här beslutet kanske kan ge oss lite större möjligheter att få ett team till OS, säger Wilenius.

– Det har varit svårt att hitta tillräckligt stora flickor som gastar men nu då pojkarna kan agera gast och flickorna rorsman blir det lättare.

Wilenius ser alltså internationella seglingsförbundets senaste beslut om OS i Paris som lyckade för finländsk del.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning