Pestutbrott i Madagaskar – två döda

Bild: AP/Katya Robinson

Två personer har avlidit i ett pestutbrott i Madagaskar, enligt en talesperson för hälsomyndigheterna i landet.

Pesten kommer ofta till Madagaskar på hösten, och i fjol dog fler än 200 personer i böld- och lungpest innan epidemin ebbade ut. Världshälsoorganisationen (WHO) har varnat för att årets utbrott kan bli ännu svårare.

Det första dödsfallet rapporterades i Fiadanana, norr om huvudstaden Antananarivo, och det andra i Ambalavao.

De återkommande pestutbrotten i önationen i Indiska oceanen orsakas ofta av råttor på flykt från skogsbränder. I snitt rapporteras mellan 300 och 600 fall varje år i landet, som har 25 miljoner invånare, enligt en FN-uppskattning. I fjol var antalet fall så högt som 2 000.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning