Sparkcykelföretaget Voi i blåsväder – kunduppgifter fanns oskyddade på nätet

Helsingforsborna fick provåka elsparkcyklar på måndagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Tyska medier har avslöjat att hundratusentals av sparkcykelföretaget Vois kunduppgifter funnits tillgängliga på nätet.

En dag efter att de eldrivna sparkcyklarna introducerades i Helsingfors kollektivtrafik har företaget bakom cyklarna prickats för datasäkerhetsproblem. Det svenska företaget Vois kunduppgifter har funnits öppna på nätet, rapporterar det tyska mediebolaget Bayerischer rundfunk.

HBL berättade på måndagen om Vois elsparkcyklar som nu också finns tillgängliga i Helsingfors.

Enligt SVT har datasäkerhetsbristerna drabbat många av Vois svenska kunder. Det är oklart om finländska kunder drabbats. Sammanlagt ska över 460 000 kunders uppgifter ha funnits tillgängliga, enligt Bayerischer rundfunk.

Voi tillbakavisar uppgiften om att det är över 400 000 kunder som drabbats. Företagets kommunikationsdirektör Kristina Nilsson säger till HBL per e-post att det rör sig om cirka 100 000 kunders uppgifter, och att inga känsliga data ingår i det som legat öppet.

Bayerischer rundfunk kom åt Vois kunduppgifter efter att ha anlitat ett nätsäkerhetsföretag som lyckades ta sig in i Vois datasystem. Tyskarna varslade sedan Voi om säkerhetshålet i början av mars.

– Samtidigt som vi inte premierar Bayerischer rundfunks metoder, är vi glada att deras uppgifter gav oss möjlighet att åtgärda säkerhetshålet som hade kunnat bli ett större problem med läckt användardata, säger Nilsson.

Bland kunduppgifterna som funnits öppna på nätet är användarnamn, mejladresser, telefonnummer och även tidigare kunders mejladresser. Det har varit möjligt att komma åt uppgifterna på internet utan att hacka, det vill säga utan att bryta några som helst regler.

Missnöje på många håll

Elsparkcyklar finns i många stora städer i Europa och Nordamerika. Voi har sparkcyklar i flera nordiska städer samt i Frankrike, Spanien och Portugal. Fram till slutet av 2018 fanns Voi också i Madrid men staden bestämde att man vill bli av med uthyrningen av elsparkcyklar. Utöver Voi var två andra leverantörer aktiva i staden men ingen av dem hade ansökt om licens för sin verksamhet, berättar Aftonbladet. Madrid motiverade sitt beslut med att företagen inte informerat kunderna tillräckligt om vilka trafikregler som gäller och hur man får använda fordonen.

Voi har ändå kunnat återvända till Madrid och driver nu verksamhet i staden.

Också i San Francisco har elsparkcyklarna visat sig vara problematiska. Amerikanska medier rapporterade i mars 2018 hur gatorna i San Francisco fylldes med tusentals sparkcyklar över en natt. I juni gick staden in för ett totalförbud mot hyrbara elsparkcyklar efter klagomål från stadsborna. Företagen fick packa ihop sina fordon och lämna staden.

Stadens beslutsfattare var ändå av den åsikten att sparkcyklarna kan hjälpa till med stadens trafikrusningsproblem och startade i höstas ett ettårigt pilotprojekt med två elsparkcykelleverantörer.

Också i Sverige, där Voi startade sin verksamhet, har medier flitigt rapporterar om elsparkcyklarnas framfart i staden. I Stockholm har man bland annat varit tveksamma kring att flera företag ställer ut elsparkcyklar i staden som sedan inte används. Det har även funnits en oro för att samma sak som hände i San Francisco ska hända i svenska städer, rapporterar bland annat nyhetsbyrån TT.

Rättelse 20.3. kl.10.31: Voi fick lämna Madrid i slutet av 2018 men har sedermera kunnat etablera verksamhet i staden på nytt. Det här framkom inte i en tidigare version av artikeln.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning