Personliga klimattränare ska hjälpa minska utsläppen

HRM:s klimattränare är personliga tränaren Joosua Visuri (till vänster), chefredaktör Riikka Suominen, verksamhetsledare Leo Stranius och bloggaren och matförfattaren Linda Kovanen. Bild: Helsingforsregionens miljötjänster

Personliga konditionstränare har alla hört om men nu kan man också få skräddarsydd handledning i hur man agerar klimatsmart och minskar på sina utsläpp.

Helsingforsregionens miljötjänster HRM startade på måndagen en ny tjänst för den klimatintresserade: en avgiftsfri webbkurs med fyra personliga klimattränare.

Träningsteman är bland annat klimatvänlig kost, minskande av hemmets energikonsumtion, ökande av vardagsmotion och mera hållbara konsumtionsvanor. Fokuset ligger i just hushållet eftersom kring 70 procent av Finlands klimatutsläpp härstammar från hemmen.

Fakta

Personlig klimatträning

Helsingforsregionen miljötjänsters Klimattjänst erbjuder en fyra veckors webbkurs i hur man kan göra sina levnadsvanor mer miljövänliga. Kursen är gratis.

Teman är kost, uppvärmning, vardagsmotion och konsumtionsvanor.

Handledningen sker i form av veckobrev, uppgifter, videor och ett diskussionsforum.

På webbsidan ilmastotreeni.fi kan du göra ett test för att ta reda på hurdan träning du kunde ha nytta av.

Klimatträningens anda är densamma som på gymmen där personliga tränare hjälper klienterna bli av med sina överloppskilon, men genomförandet är avvikande.

Av uppenbara skäl kan fyra stycken klimattränare inte hålla varje deltagare i handen under hela den fyra veckor långa träningen. Handledningen sker i stället genom webbtjänsten med veckobrev och -uppgifter, videor och ett diskussionsforum på Facebook.

– Den tränade får välja mellan tre olika svårighetsgrader, man får själv bestämma om man vill göra lite, mycket eller allt, säger projektchef Mira Soini-Nordström vid HRM:s Klimattjänst.

Efterfrågan finns

Projektet har sitt ursprung i huvudstadsregionens städers klimatstrategier. Träningskursen är ett sätt att försöka nå de målsättningar städerna har lagt upp. Esbo och Vanda vill vara klimatneutrala städer år 2030, Helsingfors år 2035. Samtidigt finns tjänsten till för alla stadsbor som vill börja tänka och agera mera klimatsmart.

Det som är bra för oss är i regel också bra för klimatet.

– Klimatförändringen har länge varit rikligt på tapeten och många vill själv påverka och göra något åt problemet. Men ofta vet man inte vad man borde göra eller vilka val i vardagen som har en riktig påverkan på miljön. I tjänsten har vi samlat ihop saker som är lätta att omfamna för den som vill ändra på sina levnadsvanor. En tumregel är att det som är bra för oss är i regel också bra för klimatet, säger Soini-Nordström.

I fjol testade HRM klimatträningen med en liten grupp familjer och i måndags lanserades alltså en första version för en bred publik. Inför hösten ska HRM samla ihop respons om tjänsten för att utveckla den vidare i framtiden.

Enligt Soini Nordström har intresset redan i år varit stort – det verkar finnas en efterfrågan på personlig träning i klimat- och konsumtionsfrågor. I framtiden får de personliga konditionstränarna kanske sällskap av professionella klimattränare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03