Personliga data läcktes ut från Facebook

Uppgifter från en halv miljard Facebook-konton uppges ha läckts. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/TT-NTB

Personliga data såsom mobilnummer, födelsedatum, mejladresser och platsinformation har läckts ut från 533 miljoner Facebook-konton.

Det var den israeliska forskaren i informationssäkerhet Alon Gal som upptäckte läckan. Gal säger till Business Insider att uppgifterna cirkulerat inom olika hackarkretsar sedan januari och att de nu finns öppet tillgängliga i en databas på internet. Gärningsmannen eller gärningsmännen har också försökt sälja uppgifterna.

Experter inom informationssäkerhet varnar nu för att hackare kan försöka utnyttja läckan för identitetsstölder och bedrägerier av olika slag. Enligt nyhetssajten Axios finns det trots allt inga lösenord bland de läckta uppgifterna.

I ett uttalande säger Facebook att datan är "väldigt gammal" och är relaterad till problem företaget fixade 2019. Samma år avslöjades en liknande läcka, då 419 miljoner telefonnummer från användare av plattformen listades på en öppen server.

Ett antal journalister och Alon Gal har dock bekräftat att åtminstone en del av de läckta uppgifterna är äkta och har kunnat förknippas med riktiga personer.

Enligt Petteri Järvinen, en finsk expert i informationsteknologi, ligger cirka 1,4 miljoner finländares uppgifter i databasen där de läckta uppgifterna nu finns. I ett Facebookinlägg skriver Järvinen att han bland annat hittat uppgifter om sig själv i databasen.

Den finländska läckans storlek rapporterades alltså till en början vara 1,4 miljoner användare. Siffran skrevs ner en aning på måndagen: nyhetsbyrån STT rapporterade att 1,2 miljoner finländare återfanns i läckan.

Det finns inget säkert sätt att ta reda på om ens egna uppgifter finns i läckan. Läckan omfattar namn och telefonnummer på drabbade personer. För vissa personer finns uppgifter som e-postadress, födelsedatum, hemort och kön med.

Cybersäkerhetscentret, som fungerar i samband med Transport- och kommunikationsverket Traficom, skriver ändå på sin sajt att de läckta uppgifterna till största delen är sådana som användaren själv matat in som offentlig information på Facebook. Enligt Juho Jauhiainen på Traficom är det endast telefonnumret som varit hemligt bland de uppgifter som läckt ut. Övriga uppgifter finns med endast om de varit offentliga då läckan inträffade, säger Jauhiainen till STT.

Enligt centret innebär läckan därför bara en lindrig risk för identitetsstöld. På centrets hemsida hittar finns råd för den som drabbats av identitetsstöld eller dataläckage.

Här kan du läsa centrets råd för den som drabbats av identitetsstöld eller dataläckage.

Artikeln uppdaterad 5.4 klockan 18.45 med Cybersäkerhetscentrets bedömning av läckans omfattning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning