Persiljejärpar med gräddsås

Persiljejärpar på kalv- eller blandfärs gör dagens middag till en riktig tidsresa.Bild: TT

Järpar ska helst lagas på kalvfärs. Men det går bra även med "falsk kalvfärs" på vanlig blandfärs. Med gräddsås blir det lika gott.

För 4 personer, 30 minuter

500 g kalv- eller blandfärs 70/30

1/2 gul lök

1 dl ströbröd

1 dl vatten

1 ägg

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 dl hackad persilja

smör och rapsolja till stekning

Till såsen:

1 1/2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

varma legymgrönsaker

pressgurka

Gör så här:

1. Låt ströbröd och vatten svälla i en bunke några minuter. Skala och finhacka en halv gul lök och fräs med fett i stekpannan.

2. Blanda lök och ströbröd med köttfärs och ägg. Rör och krydda färsen med salt och peppar. Forma till avlånga järpar. Skär ett snitt i järparna ungefär som korvbröd och fyll med hackad persilja. Tryck ihop och stek i lika delar smör och rapsolja.

3. Koka upp grädde, vatten och fond. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis, legymgrönsaker och pressgurka.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00