Persbrandt som "ikonen" Hammarskjöld

NU GENERALSEKRETERARE. Mikael Persbrandt spelar FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i Belägringen av Jadotville. Pressbild.Bild: Netflix

Mikael Persbrandt spelar FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i krigsdramat Belägringen av Jadotville, med premiär på Netflix på fredag. – Det här var en liten roll med en hedersam bakgrund, säger Persbrandt.

Belägringen av Jadotville bygger på en sann historia. Filmen utspelar sig 1961 och skildrar hur en FN-styrka bestående av 150 irländska soldater belägrades av tusentals kongolesiska soldater, ledda av belgiska och franska legosoldater, i flera dagar i Jadotville i det som i dag är Kongo-Kinshasa.

FN-soldaterna skickades till Kongo på order av Dag Hammarskjöld, en person som Mikael Persbrandt beskriver som "en ikon utifrån det arbete han gjort".

– Han var ju en helt avgörande person under FN:s första stapplande år och måste ha varit en briljant och ganska härlig person att vara omkring, med sitt stora intresse för poesi och sina oerhörda kunskaper på många områden, säger Persbrandt.

Integritet

Som förberedelse för rollen studerade Mikael Persbrandt gamla journalfilmer för att få en uppfattning om hur Dag Hammarskjöld förde sig.

– Jag visste från början att det inte var fråga om att jag skulle försöka göra ett fullödigt porträtt, det fanns det ingen plats för.

Dag Hammarskjöld beskrivs ofta som en person med oerhörd integritet. Mikael Persbrandt skrattar åt tanken på att bli jämförd med generalsekreteraren, men skådespelaren som på senare tid alltmer har tagit kontrollen över hur, var och när han låter sig intervjuas fastnar ändå vid just det ordet – integritet.

– Jag har möjligtvis en integritet som jag numera vårdar bättre än jag har gjort tidigare. Det är väldigt trivsamt.

Drömrollen

Dag Hammarskjöld är Mikael Persbrandts första filmroll som bygger på en historisk förlaga. Förhoppningsvis är det inte heller den sista, säger han. Det finns nämligen en person som Persbrandt drömmer om att få gestalta: Axel von Fersen.

– Där finns en fantastisk historia att berätta för omvärlden och det är en fantastisk tid att skildra, men det är svårt och dyrt i det här fallet. Vi får se om det blir möjligt, jag har väl några år till på mig där jag skulle hinna porträttera honom, annars måste jag släppa den rollen till någon annan.

FAKTA

Belägringen av Jadotville

Filmen bygger på den irländske författaren Declan Powers bok Siege at Jadotville: The Irish army's forgotten battle.

Handlingen utspelas under FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjölds (1905–1961) sista dagar i livet.

I rollistan finns, förutom Mikael Persbrandt, bland andra Jamie Dornan (Fifty shades of Grey, The fall), Mark Strong (Kingsman: The secret service, Tinker tailor soldier spy) och Guillaume Canet (Små vita lögner, Berätta inte för någon).

Den irländske musikvideoregissören Richie Smyth står för regin.

Filmen har premiär på Netflix den 7 oktober.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00