Persbrandt satsar på utlandskarriär

Mikael Persbrandt är på plats i Berlin för att prata om "Alone in Berlin".Bild: John Macdougall

Här börjar Mikael Persbrandts internationella karriär på allvar. Tillsammans med stjärnor som Emma Thompson, Brendan Gleeson och Daniel Brühl presenterar han "Alone in Berlin" som deltar i tävlingen på filmfestivalen i Berlin.

– Det är det här jag vill göra nu. Det är skönt att vara av med Beck, eller snarare med den typen av produktioner som så går så fort att jag känner att jag inte kan leverera, säger Persbrandt till TT.

"Alone in Berlin" bygger på Hans Falladas klassiska bok om hur ett äldre par, efter det att deras son dödats i kriget, iscensätter en egen form av protest mot nazisterna. De rollerna spelas av Gleeson och Thompson, medan Persbrandt spelar en hård SS-officer.

– När jag hade tagit på mig de kläderna och tittade mig i spegeln, då hände det något, det drog i gång något.

Spelar "jävlig" SS-officer

Han säger att han diskuterade med sin regissör Vincent Perez om det inte gick att göra denna SS-officer lite mer mänsklig.

– Jag vill alltid göra mina karaktärer till människa. Men Vincent sa att han är en liten kugge i ett stort drama, och att han måste vara jävlig. Sedan är det ju så, att ju jävligare person man spelar, desto roligare är det.

Att han nyligen lämnade den långa serien filmer om Martin Beck och Gunvald Larsson lär inte ha undgått någon. Och det märks att han tycker det är skönt att det är över, även fast det mer är det snabba produktionssättet än själva filmerna han vill lämna bakom sig.

– Det var på tiden att jag slutade med Beck, säger han.

Börjar småskaligt

Nu satsar han på en utlandskarriär – även om rollen som Beorn i Hobbit-filmerna blev så liten att man knappt såg honom. Han har nyligen i regi av Guy Ritchie gjort en film om kung Arthur och riddarna kring runda bordet, och det är redan tal om en uppföljare. Han har eventuella roller i flera stora produktioner framför sig under året som kommer, och han är medveten om att han måste börja smått.

– Det finns ju en internationell söklykta mot Skandinavien nu, och jag vet att jag får börja med att göra smågrejerna utomlands medan jag gör de stora rollerna hemma. Jag kan inte alltid välja, men får till exempel se att en roll i en viss film kan leda vidare till någonting annat.

Nästa vecka åker han med sin äldste son till Katmandu inom ramen för ett Unicef-projekt. Under våren spelar han i Dödsdansen på Maximteatern i Stockholm och i höst ska han spela Macbeth där.

– Och så får vi inte glömma att den 7 juni har jag vernissage hos Lars Lerin i Karlstad. Jag har tagit upp mitt måleri igen.

Fakta

Ensam i Berlin

Bygger på romanen "Jeder stirbt für sich allein" – på svenska "Ensam i Berlin – av Hans Fallada, pseudonym för Rudolf Ditzen. Boken gavs ut på originalspråket tyska 1947.

Boken bygger på verkliga händelser under andra världskriget då makarna Otto och Elise Hampel via handskrivna kort i trappuppgångar manade till avståndstagande från den nazistiska regimen. De båda avrättades i april 1943 i Plötzenseefängelset i Berlin.

Manuset skrevs under fyra veckor 1946 och blev helt färdigt kort innan Hans Fallada avled 1947.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00