Perovuo om ligaavancemang: Det måste gå

Esboduo. Joel Perovuo och Honkatränaren Vesa Vasara är båda bekanta ansikten för fotbollspubliken i Esbo från lagets första säsonger i ligan för drygt tio år sedan.Bild: Leif Weckström

För tre år sedan puttades Honka ner från ligan till division två. Att snabbt ta sig tillbaka till den inhemska fotbollens finrum var det självklara målet – en målsättning som Esbolaget nu är riktigt nära att nå.

Stämningen är loj, nästan lite ofokuserad, när Honkaspelarna tar sig an det sista träningspasset inför lördagens match mot Haka. Men alla vet vad som gäller, att det så småningom drar ihop sig till de avgörande omgångarna i division 1.

– Det är nu slutspurten börjar. Nu krävs det mycket av oss alla. Man kommer att se vilket lag som jobbat hårdast och vem som orkar spela klokt också under press, säger Joel Perovuo.

32-åringen Perovuo kan stoltsera med ett större Honkahjärta än de flesta. Han har fått sin fotbollsfostran i Esbo och fick sitt genombrott när Honka steg till ligan. Sedan följde en sejour i Djurgården, innan det blev dags för flera säsonger i HJK. När Honka på grund av ekonomiska skäl placerades i division 2 var Perovuo en av många återvändare, och på den vägen är han.

– Jag har aldrig ångrat att jag kom tillbaka, tvärtom. Först var de inte så allvarliga, planerna på att återvända, men jag hade inga bra alternativ och det kändes roligt att kunna hjälpa till. Klubben hade stora planer som lät bra, säger Perovuo.

Några år senare är de planerna nära att gå i lås. Då en tredjedel av säsongen i ettan återstår ligger Honka, TPS och KPV på samma poäng med en stor lucka till seriefyran AC Oulu. I eftermiddag möter Honka Haka i Hagalund, och sedan rullar det på fram till den 21 oktober då det står klart vem som stiger direkt till ligan och vem som kvalar.

Aldrig enligt planerna

Om spelarna inleder fredagens träning något nonchalant skvallrar tränaren Vesa Vasaras kroppsspråk om att det är fullt fokus som gäller. HBL stör så smått eftermiddagens rutiner så någon lång pratstund handlar det inte om i det här läget.

– Vi behöver känna och förstå att det här är ett bra utgångsläge och dessutom har vi ett bra program under vad som återstår av säsongen, analyserar Vasara, också han ett bekant ansikte för Esbopubliken.

Kan man säga att allting gått enligt planerna tills vidare?

– Det går aldrig enligt planerna men man kan heller inte klaga då utgångsläget är så här bra i det här skedet av säsongen, säger Vasara, vars tränarkvaliteter får mycket beröm av inte minst Perovuo.

– Han är en av de absolut bästa tränarna jag har jobbat med. Han lyssnar på alla och tar till sig vad spelarna säger och jobbar själv hårt, säger Perovuo.

Vasara tog över som Honkatränare inför den här säsongen efter att ha varit assisterande tränare i HJK. I övrigt har det bytts tränare i tät takt i ettan i år då både Jaro, Gnistan och GrIFK har bytt lots under säsongen.

De två sistnämnda kämpar febrilt för att ta sig upp från nedflyttningsplats, medan Jaro hakat på tabellens jämna mittenskikt.

Tungt för Esboidrotten

Men tillbaka till Honka och Hagalunds idrottspark, där inte minst ishallen som stod utan ström några dagar i sommar då räkningarna inte betalats påminner om att allting inte gått som på räls för idrotten i staden. En ligaplats för Honka skulle inte minst höja statusen för Esboidrotten igen.

Hårt jobb kommer att krävas av hela laget om ligaplatsen ska bli verklighet. Också TPS vet vad som krävs för spel på liganivå och KPV kommer knappast att sälja sig billigt.

– Vi kommer att behöva springa så otroligt mycket, säger Perovuo och drar till med en svordom när han tänker på dusterna som återstår.

– Jag vill ändå understryka den mentala biten. Det här blir inte lätt, men det måste gå.

Och om det går, vad händer då för din del? Spelar du då igen ligafotboll i Honkas färger?

– Om Honka, Vesku och de andra vill ha mig skulle det vara en ära att få fortsätta.

Så ser resten av Honkas säsong ut

19.8: Honka–Haka

25.8: Gnistan–Honka

3.9: Honka–KPV

9.9: Honka–EIF

16.9: Jaro–Honka

22.9: GrIFK–Honka

30.9: Honka–AC Oulu

14.10: OPS–Honka

21.10: Honka–TPS

Division 1

Honka 18 10 5 3 35–13 35 TPS 18 10 5 3 27–8 35 KPV 18 10 5 3 29–15 35 AC Oulu 16 7 5 4 23–22 26 Haka 18 6 7 5 23–27 25 EIF 17 6 4 7 19–20 22 Jaro 18 5 6 7 21–22 21 OPS 17 5 3 9 22–33 18 GrIFK 18 2 6 10 14–38 12 Gnistan 18 2 4 12 16–31 10

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00