Perfekt säsongstart – Rukajärvi inledde med seger

Enni Rukajärvi inledde säsongen med seger. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Enni Rukajärvi tog hem segern då världscupen i Big Air inleddes i Nya Zeeland.

Världsmästaren och OS-medaljören Enni Rukajärvi visade att hon är i form då snowboardsäsongen inleddes i Cardrona i Nya Zeeland.

29-åringen tog hem segern i Big Air-tävlingen sedan den egentliga tävlingen ställts in på grund av för hög vind. Resultaten från kvaltävlingen räknades som de officiella slutresultaten och då Rukajärvi varit bäst i kvalet med sina 86,00 poäng.

– Vi var fullt förberedda på att tävla men vinden var otroligt stark på tävlingsplatsen. En del killar och tjejer testade tävlingshoppet men jag gjorde inte det då jag ansåg att vinden var allt för stark, berättar Rukajärvi.

Damåkarna bestämde att de inte ville tävla i de svåra förhållandena medan herrarna bestämde sig för att tävla trots vinden. Efter att herrtävlingen var avgjord bestämde arrangörerna att också damerna skulle tävla. Efter en halv timmes träning körde också damernas tävling i gång. Den tvingades till slut avbrytas på grund av att vinden tilltog.

– Jag hade gärna tävlat och jag hade funderat ut vilka tricks och hopp jag skulle utföra. Jag är ändå nöjd med min insats i kvalet och med slutresultatet, säger Rukajärvi.

– Jag är också mycket nöjd över att det känns så bra att åka direkt i säsongstarten.

I herrtävlingen visade Kalle Järvilehto att också han blir att räkna med i världscupen den här säsongen då han slutade trea efter amerikanerna Chris Corning och Redmond Gerard.

– Det blåste så mycket vid det stora hoppet att jag vid ett skede övervägde att dra mig ur tävlingen också om den genomfördes. Det kändes rätt farligt, säger Järvilehto.

I den lugnare vinden var han nöjd med sin insats i tävlingen och sade att framgången i öppningstävlingen ger självförtroende och säkerhet inför fortsättningen.

Den första världscuptävlingen i Big Air avgjordes i Cardrona, Nya Zeeland.

Damer:

1. Enni Rukajärvi Finland 86,00 poäng, 2. Katie Ormerod Storbritannien 83,75, 3. Silje Norendal Norge 83,00, …8. Carola Niemelä Finland 52,25.

Herrar:

1. Chris Corning USA 176,25, 2. Redmond Gerard USA 161,25, 3. Kalle Järvilehto Finland 161,25, …18. Mikko Rehnberg Finland 59,75.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning