Perfekt resultat för Finland då det blev kryss i Lviv

Teemu Pukki har hittat målformen igen efter en liten svacka som långt berodde på en vristskada. Bild: Stanislav Filippov/Lehtikuva-AFP

Ukraina dominerade inledningsvis stort och hade Bosnien och Hercegovina i brygga i VM-kvalgrupp D. Andriy Jarmolenko gjorde 1-0 och då talade rätt mycket för en hemmaseger i Lviv.

Bosnierna jobbade sig tillbaka in i matchen efter en tuff start och skapade flera lägen att kvittera innan Anel Ahmedhodzic med kvarten kvar kunde göra 1-1 och se till att grupp D blir en rysare ända in i kaklet då det gäller andra plats och en playoffbiljett till VM i Qatar vintern 2022.

Så här ser utgångsläget i grupp D ut inför de avslutande två omgångarna:

Frankrike. Vinner gruppen om inte något alldeles sensationellt inträffar.

Så här blir Finland tvåa i gruppen:

1. Om Finland vinner över både Bosnien och Frankrike landar Finland på fjorton poäng. Med det scenariot är Finland allra minst tvåa i gruppen.

2. Om Finland besegrar Bosnien i Zenica 13 november och Bosnien tre dagar senare vinner över Ukraina på hemmaplan slutar Finland på elva poäng och andra plats då Bosnien bara kommer upp till tio och Ukraina till nio poäng. Då spelar det ingen roll hur Finlands match mot Frankrike slutar.

3. Om Finland spelar oavgjort mot Bosnien och vinner över Frankrike och Ukraina inte vinner över Bosnien är Finland minst tvåa.

Skulle Ukraina vinna över Bosnien samtidigt som Finland tar fyra poäng från sina resterande två matcher slutar de två på samma poäng. Då avgör målskillnaden i första hand. Finland kunde och borde ha vunnit med mera än 2-0 mot Kazakstan senast.

Summa summarum: Finland måste besegra Bosnien 13 november på bortaplan. Ingen lätt uppgift och man tänker på hur det såg ut i förra EM-kvalet just nere i Zenica då bosnierna spelade skjortan av finländarna och vann med 4-1.

Ett utgångsläge där Finland måste ta tre poäng i avslutningen mot Frankrike vill alla undvika.

Frankrike 6 3 3 0 8-3 12

Ukraina 7 1 6 0 9-8 9

Finland 6 2 2 2 7-7 8

Bosnien 6 1 4 1 8-7 7

Kazakstan 6 0 3 3 5-10 3

Om två lag slutar på samma poäng gäller följande:

1. Målskillnad

2. Gjorda mål

3. Poäng i inbördes matcher

4. Målskillnad i inbördes matcher

5. Gjorda mål i inbördes matcher

Återstående matcher

13.11:

Bosnien-Finland

Frankrike-Kazakstan

16.11:

Finland-Frankrike

Bosnien-Ukraina

Gruppsegrarna i det europeiska VM-kvalet går vidare till VM i Qatar. Grupptvåorna kvalspelar med två gruppsegrare från Nations League om ytterligare tre VM-biljetter. VM i Qatar spelas i november-december 2022.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning