Perfekt – låt publiken rösta om årets idrottare

Skidåkaren Iivo Niskanen blev vald till årets idrottare både 2017 och 2018. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Det är svårt att säga varför omröstningen om årets idrottare alltid väcker så heta känslor. Det är ju inte precis Nobels fredspris vi pratar om.

Någon blir alltid missnöjd. Har någon nämnt Päivi Alafrantti redan?

Halmdockan som bär ansvaret för att det alltid blir fel val är den mossiga, gubbiga sportjournalisten från landsbygden som alltid röstar på en spjutkastare. Det är bara maj men diskussionen går redan het. Teemu Pukki måste bli vald för att han vunnit skytteligan i Championship och fotboll är en så global sport. Men det är klart, inflikar någon cyniskt, det blir väl Pitkämäki igen.

Det är en märklig diskussion som visar hur lågt vårt kollektiva självförtroende är. För många är det någonting att skämmas över att de mest populära idrottsgrenarna i Finland är ishockey, friidrott och skidåkning i den ordningen. Bland kvinnor är skidåkning mest omtyckt, enligt Sponsor Insights undersökning tidigare i vår.

Jag har ofta hört sportjournalistkollegor säga att folk inte förstår hur stort det är att vara sjua i PGA Tour, elva på tennisens ATP-ranking, eller vara ordinarie i ett NBA-lags startfemma. Utan tvekan stort men kom igen – årets idrottare är en subjektiv bedömning som i hög grad reflekterar folkets smak. Det är inte en vetenskaplig jämförelse av idrottsliga meriter. I synnerhet är det inte ett betyg på hur stor en viss idrottsgren är globalt sett.

Så, då Sportjournalisternas förbund utan förvarning meddelar om en eventuell reform av omröstningen är det bara att applådera. Sportjournalisternas förbund äger rättigheterna till varumärket årets idrottare, men samarbetskontraktet med Idrottsgalan löper ut.

Idrottsgalan har av allt att döma efterfrågat en mer öppen omröstning och i slutet av maj ska medlemmarna i Sportjournalisternas förbund besluta om omröstningen kan öppnas för publiken. För närvarande är det endast förbundets medlemmar som får rösta (ingen av HBL:s sportjournalister är längre medlemmar). Det är en strålande lösning att låta publiken rösta om du frågar mig.

Slut på spekulationerna? Kanske inte. I Sverige har det hänt att omröstningen till Jerringpriset blivit manipulerad av anhängare av en viss idrottsgren. Jag misstänker att basketfolket är tillräckligt entusiastiskt för att kunna kapa omröstningen i Finland.

En öppen omröstning kan också avslöja en obekväm sanning för den upplysta eliten bland sportjournalisterna. Det kan nämligen hända att den stora publiken inte värdesätter de globala idrottsgrenarna mer än sportjournalisterna ute på landsbygden. I synnerhet marginella publikgrenar som golf, tennis och basket kan i själva verket få betydligt färre röster. Men omröstningen reflekterar åtminstone bättre folkets vilja och då blir det svårt att vara alltför missnöjd.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning