Peppe Öhman i Los Angeles: Hela vår balkong är täckt av ett tunt lager grå aska

Många djur har evakuerats undan elden. Bild: Lehtikuva/AFP/Matthew Simmons

Över 250 000 människor evakueras undan de förödande bränderna i Los Angeles. – Det är otroligt skrämmande, läget kan ändra från timme till timme, säger HBL:s medarbetare Jeanette "Peppe" Öhman som befinner sig knappa tio kilometer från evakueringsgränsen.

– Jag är på väg till ett födelsedagskalas och valde att gå ut, men det ligger rök över hela staden och det känns obehagligt då man andas, säger Peppe Öhman då HBL når henne per telefon på lördagsförmiddagen lokal tid.

Öhman med familj bor nära stranden i Santa Monica, strax söder om Malibu där bränderna härjar som värst. Myndigheterna rekommenderar att man håller sig inomhus och stänger fönstren.

– Hela vår balkong är täckt av ett tunt lager grå aska.

– Just nu verkar vinden ändå stå stilla, så det skulle ge brandkåren en chans att få bukt på elden. Hittills har de bara kunnat koncentrera sig på att evakuera folk.

Öhman känner flera personer som tvingats fly eldarna.

– En bekant som har hästar uppe i bergen har evakuerat alla sina djur till stranden. Det finns inte så många alternativ, situationen är svår i bergen.

– Folk kör skytteltrafik på de smala bergsvägarna för att rädda allt. Om elden sprider sig dit upp finns ingen väg ut. Trafiken står redan nu stilla och det finns bara en liten väg ner.

Ett moln av rök ligger vid horisonten i Santa Monica där Peppe Öhman befinner sig. Bild: Jeanette Öhman

Stränderna i staden är därför fulla av hästar, hundar, alpackor och andra djur som förts bort från bergen.

– På lokalnyheterna visade de en kvinna som kom gående med en häst och en ponny längs Highway 1, hon hade inga andra sätt att rädda sig.

Själv ska Öhmans inhysa några kompisar som känt sig otrygga i staden.

– Det är otroligt skrämmande, läget kan ju ändra från timme till timme. Många är rädda. Men det är otroligt att se hur folk hjälper varandra. Via sociala medier erbjuds massor med hjälp.

Hur känner du själv?

– Just nu är läget sådant att jag inte är rädd, men visst är det obehagligt. I morgon kommer det att blåsa upp igen, så ingen vet hur det slutar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning