Penningstinna tourer utvecklar simningen: "Känns som vi har haft samma tävlingar i 200 år"

Prispengarna växer för Sarah Sjöström och andra simstjärnor i år. Bild: Pentaphoto/Svenska simförbundet

Prispengarna växer i simningen. Enligt Sarah Sjöström är utvecklingen väldigt viktig.

I slutet av 2018 blossade en konflikt upp i simvärlden. Det internationella simförbundet Fina förbjöd simmare att delta i den nya simtouren International Swimming League (ISL). Då efterlyste idrottarna att simningen skulle ta sig in i 2010-talet. Nu väntar två olika tourer under 2019 för världens allra bästa simmare.

I vår startar det internationella simförbundets tour Champions Swim Series (CSS) och i höst kommer ISL att arrangeras.

Båda tourerna är penningstinna. I CSS, som är en inbjudningstävling där bara fyra simmare per distans deltar, ligger pengapotten på knappt 3,5 miljoner euro. Förra hösten lockade ISL simmare med en prispott på knappt 4,5 miljoner euro.

– Det är väldigt, väldigt bra pengar. Jag är inbjuden till fem distanser i CSS. Det blir en riktigt bra bonus och något som jag har kämpat för. Vi behöver mer prispengar i simningen, säger Sarah Sjöström.

CSS består av tre tävlingar och startar i Kina i slutet av april. De två övriga tävlingarna avgörs i Ungern och USA.

En revolution

Sjöström beskriver ISL som simningens motsvarighet till fotbollens Champions League.

Hon kommer att tävla för Energy Standard. Det är den träningsgrupp som Sjöström tränar med i Turkiet.

– Det är ett stort att Fina släppte sina krav. På den touren kommer flera lag att delta och man samlar poäng för sitt lag.

De nya tävlingsformaten är en revolution i simningen. Den är mycket välkommen, säger Sjöström.

– Det känns som att vi har haft samma tävlingar i tvåhundra år. Nu är det 2019 och det här väldigt viktigt. Det behövs förändringar för att få en större publik till simningen.

– OS är det största som vi har, men det är inte en tävling där man tjänar pengar. Om man jämför så har till exempel golf och tennis stora tävlingar med mycket prispengar.

Sjöström är en storstjärna och tjänar gott om pengar. Hon poängterar att en ändring när det gäller prispengar är viktigare för unga idrottare.

– Många simmare slutar för att de inte får den hjälp som krävs från sitt förbund. Det här är jätteviktigt för simmare som ligger precis under världseliten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning