"Pengarna från utlandet håller i gång livet"

Håller hjulen rullande. – Pengarna som den somaliska diasporan skickar hem till släktingarna i Somalia är viktiga för individerna men också för att hålla de ekonomiska hjulen rullande, för att hålla i gång ett normalt liv, säger Arshe Said, ordförande för Somaliska förbundet i Finland. Bild: Jenny Bäck

Nästan alla somalier i Finland skickar pengar hem till dem som är kvar, berättar ordföranden för Somaliska förbundet i Finland Arshe Said. Utan hans eget bidrag skulle kusinbarnen i Somalia inte ha råd att gå i skola.

Ända sedan Arshe Said kom till Finland för över tjugo år sedan har han skickat hem pengar till släktingarna som är kvar i Somalia. Så gör enligt Said, ordförande för Somaliska förbundet i Finland, så gott som hela den somaliska diasporan i Europa och Amerika. Deras bidrag är betydande. Said hänvisar till det somaliska utvecklingsministeriet som räknat ut att de här försändelserna sammanlagt uppgår till två miljarder dollar per år, vilket är betydligt mer än det samfällda utvecklingsbiståndet till Somalia.

Ungefär en gång i månaden eller enligt behov skickar Said en summa pengar till släktingarna i Somalia.

– Pengarna som skickas av somalier i utlandet har en mycket stor betydelse. Till exempel mitt stöd går till skolavgifter för min kusins barn, eftersom min kusin är arbetslös och inte kan försörja sin familj. Utan bidraget skulle barnen inte kunna gå i skola.

Arbetslösheten är mycket hög i det krigshärjade Somalia, samtidigt som strukturerna är svaga. Största delen av utbildningen och sjukvården är privata.

– Det ekonomiska tillskottet är jätteviktigt för att hålla i gång ett normalt liv, skolor, sjukhus... Utan inkomster roterar inte de ekonomiska hjulen.

Unga människor som inte har tillgång till utbildning eller jobb låter sig dessutom lättare rekryteras av kriminella organisationer eller förlitar sig på människosmugglare.

– Pengarna från utlandet är viktiga för individer och familjer, men inte bara för dem utan också för den somaliska regeringen och hela samhället, säger Said.

Hawalan sköter försändelsen

Då det råder något särskilt undantags- eller katastroftillstånd i Somalia brukar Somaliska förbundet och den övriga somaliska diasporan mobilisera sig för att hjälpa lite extra.

– Just nu lider särskilt de norra delarna av Somalia av svår torka, och det finns ett stort behov av att stödja och få i gång livet i de här områdena. Då kan vi samla in pengar för en gemensam försändelse eller uppmana folk att hjälpa sina egna släktingar, säger Said.

Eftersom det inte finns något fungerande banksystem i Somalia sköts transaktionerna från utlandet av ett nätverk av byråer som erbjuder de här tjänsterna. I Finland finns enligt Said en handfull registrerade företag som erbjuder penningöverföringstjänster till Somalia – hawala på somaliska. De har kontor till exempel i Helsingfors.

Då man gör en inbetalning registreras avsändarens personuppgifter i en databas och hawalan skickar ett meddelande direkt till mottagaren eller till ett lokalt kontor i Somalia, som i sin tur meddelar mottagaren om försändelsen. Då mottagaren tagit ut sin försändelse får avsändaren en bekräftelse i mobiltelefonen.

För besväret brukar hawalan ta en avgift på 3–5 procent av summan. Det tycker Arshe Said känns som en rimlig avgift. Katastrofhjälpen brukar dessutom ofta vara avgiftsfri.

– Systemet är pålitligt och fungerar bra. Man behöver inte ens ringa upp mottagaren och kolla att pengen kommit fram, sms-bekräftelsen räcker.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning