Pengar hemskickade med posten? – Aktia undersöker kundernas intresse

Bild: Mostphotos

Aktia undersöker om kunderna är intresserade av att få kontanter hemskickade med posten. En leverans skulle ta två–tre arbetsdagar och kosta ett tiotal euro.

Merja Sergelius som Aktias vice vd med ansvar för privatkunder, säger att hon inte känner till någon motsvarande tjänst någon annanstans. En viktig målgrupp skulle vara äldre personer som har svårt att röra sig, men också folk på landsbygden som bor långt från bankkontor, automat, R-kiosk eller K-butik, där Aktia-kunder annars kan lyfta kontanter.

Leveransen skulle ske med postens specialtjänst och inte med den vanliga postutdelningen. Säkerhetsnivån är hög vilket betyder att servicen också kostar en del. Hur mycket kunderna är villiga att betala kartläggs i den enkät som finns på bankens webbplats och i kontoren fram till den 8 juni.

– Beroende på vilket belopp man beställer kan avgiften röra sig från kanske 10 euro upp till 25 euro, säger Sergelius.

Leveransen tar två till tre arbetsdagar och sker till den adress som kunden har uppgett. Kunden kan själv påverka vid vilken tidpunkt pengarna levereras.

Trots att penningtransaktionerna i allt högre grad sköts digitalt, har kontanterna enligt Sergelius inte försvunnit.

– Cirka 5 000 kunder lyfter regelbundet flera hundra euro i kontanter i våra kontor.

Om intresset är tillräckligt stort inleds leveranstjänsten på prov i höst.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning