Pengar för pappaledighet till hälften oanvända – FFC vill höja dagpengen

Bild: Mostphotos

En av fem pappor använder inte alls sina öronmärkta pappaledigheter, och hälften av de medel som vikts för pappors dagpeng blir oanvända. Ett dilemma är attityden på små arbetsplatser, menar FFC.

– Regeringen bör överväga att höja dagpenningen för pappledigheterna. Nu får bara mammor förhöjd peng de första 56 dagarna, säger Tuuli Glantz som är socialpolitisk expert vid fackcentralen FFC.

Hon säger att de öronmärkta dagarna är viktiga för att uppmuntra pappor att vara familjelediga. FFC har tidigare föreslagit en egen modell för reform av familjeledigheter, där enskilda dagar skulle kunna tas ut mera flexibelt under en längre tid.

Fackcentralen riktar också ett budskap till arbetsgivarna och hänvisar till att det oftare är pappor som arbetar på små arbetsplatser som lämnar sina pappadagar helt oanvända. Glantz säger att arbetsgivaren har ett ansvar att ordna arbetet så att föräldraledigheter är möjliga.

– Det kan inte vara svårare att genomföra på arbetsplatser med manliga anställda än vad det är på arbetsplatser med kvinnliga anställda. Det behövs också en attitydförändring, så att varje pappa med gott samvete kan vara hemma med sitt barn, säger Glantz i ett pressmeddelande.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03