Pendlare sörjer förlust av direkta busslinjer

Pendlare. Linda Norrgård åker från Esbo till Helsingfors med buss. Efter årsskiftet måste hon åka både buss och metro. Bild: Leif Weckström

För Linda Norrgård som pendlar mellan Nöykis i Esbo och Gräsviken i Helsingfors innebär förlusten av de direkta busslinjerna en förlängd restid på nästan en halv timme. – Det kan hända att vi köper en bil till för att klara vår dagliga ruljangs, säger Norrgård.

Linda Norrgård har bott med sin familj i Nöykis i Esbo i fem år. Hon jobbar i Gräsviken och pendlar till sitt jobb med buss längs Västerleden. Från hemmet har hon drygt 200 meter till närmaste hållplats där busslinje 160 stannar. Efter årsskiftet måste Norrgård åka till Ängskulla eller Mattby metrostation med matarbuss för att byta till metron. Resan från hemmet till jobbet som hittills har tagit 20 minuter kan nu bli 48 minuter, eller till och med 1 timme i morgonrusningen enligt ruttplaneraren. HBL följde med Norrgård en morgon när hon åkte från Nöykis till Gräsviken.

– För några veckor sedan då det fanns möjlighet att bekanta sig med den nya rutten på ruttplaneraren gick det upp för mig hur mycket längre resetiden blir. Jag förstår att metron är behändig om man bor nära den och det är säkert skönt att vänta på metrotåget inomhus. Jag upplever att alla byten från buss till metro blir för långa, säger Norrgård när vi väntar på bussen vid hållplatsen på Mårtensbrovägen.

Vi väntar på bussen i drygt 4 minuter innan den kommer till hållplatsen. Det finns gott om sittplatser på linje 160K. Vi sätter oss i mitten av bussen.

– När man har barn på dagis och ska till jobbet finns det inte en extra halv timme på morgonen. Vi har funderat med min sambo, som har bil, att samåka. Metro och bussalternativet skulle fungera de dagar då jag inte hämtar barnen från dagis, säger Norrgård.

Busslinje 158 har hållplats utanför daghemmet där Norrgård har sina barn. Den linjen använder Norrgård ofta.

– Vi får busslinjer som kör via Olars till Ängskulla och en annan linje till Mattby.

Trafiken löper smidigt längs Västerleden. Bussen kör i sin egen fil. Vid köpcentret Iso Omena stiger några passagerare på. Det är hit Norrgård ska åka med buss, men matarbussen stannar inte utanför köpcentret. Den kör till den nybyggda terminalen och som HBL skrivit finns det en stor oro för att terminalens kapacitet inte räcker till för att svälja 1 600 turer dagligen.

– Vi har flyttat till Nöykis för att det funnits bra busslinjer till Gräsviken och Kampen. Vi levde i tron att det också skulle finnas snabba rutter till Kampen i fortsättningen. När vi sedan fick höra att de tas bort så räknade jag kanske med en förlängd resa på högst tio minuter och det hade varit helt okej.

Linda Norrgård tänker ändå ge metron en chans.

– Det ska bli intressant att genomföra testet med att byta från buss till metro och springa i rulltrappan. Jag lovar att höra av mig hur det går.

Hennes periodkort gäller till årsskiftet, men hur det blir efter det är oklart. Hennes arbetsgivare stöder åkandet med att dela ut arbetsresesedlar.

– Vi har funderat på att köpa en bil till om inget annat fungerar. Det försöker vi ändå undvika, eftersom jag vill använda mig av kollektivtrafiken på grund av kostnaderna och miljöskäl. Jag vill alltså av principskäl inte ha en egen bil, men får vi inte vardagen att fungera utan den, så finns det inget annat val. Det är bra att västmetron byggts och därför är det synd att vi kommer att ha problem att kunna utnyttja den. Det skulle underlätta för många, ifall det skulle gå några direkta bussturer åtminstone tills metrons förlängning till Stensvik är klar.

Exakt 15 minuter efter att bussen startat från hållplatsen på Mårtensbrovägen stannar bussen vid Gräsviken. Framför sig har Norrgård en kort promenad till sitt jobb. En sista hälsning har hon till planerarna för kollektivtrafiken.

– Jag hoppas att man kunde komma fram till en lösning för att åtminstone behålla en busstur en gång i timmen. Jag förstår att det inte är möjligt att ha kvar bussnätet i nuvarande omfattning, men åtminstone en liten del kunde vara kvar så att man kan pricka in en tur som passar ens tidtabeller, säger Norrgård.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning