Pence till Baltikum: Vi står vid er sida

Lettlands president Raimond Vejonis (t.v.), Litauens president Dalia Grybauskaite, Estlands president Kertsi Kaljulaid och USA:s vice president Mike Pence träffades i Tallinn på måndagen. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

USA:s vicepresident Mike Pence har försäkrat att landet stöder Baltikum under sitt möte med Estlands president Kersti Kaljulaid i Tallinn.

Pence förmedlade amerikanska presidenten Donald Trumps hälsningar till de baltiska länderna i samband med en fotografering.

– President Trump har bett mig att vidarebefordra ett enkelt meddelande: Vi står med er och vid er sida och stöder friheten i området, sade Pence i Tallinn.

Pence och presidenterna i de baltiska länderna håller en gemensam presskonferens i dag på förmiddagen i Tallinn.

Redan tidigare spekulerades det att Pence under sitt besök i Estland kunde försäkra de baltiska ländernas presidenter om att USA håller fast vid sina åtaganden och försvarar sina Natoallierade

Under president Trumps tid vid makten har Baltikum börjat oroa sig för att USA kanske inte håller fast vid sin plikt att försvara sina Natoallierade.

Trump har under sommaren försökt försäkra sina europeiska partner om att USA står bakom Natofördragets femte paragraf och försvarar sina allierade.

Besök i tre länder

USA:s vicepresident Pence anlände till Tallinn på söndagseftermiddagen. Hans tvådagarsbesök i Estland är en del av en turné i tre länder i Europa.

Pence och de baltiska ländernas presidenter besöker estniska försvarsmaktens generalstab senare i dag.

Pence väntas resa vidare från Estland på eftermiddagen. Därefter besöker han Montenegro som blev Natomedlem i början av juni och Georgien som ännu förhandlar om Natomedlemskap.

Estland, Lettland och Litauen blev medlemmar i alliansen 2004.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03