Peltonen föll igen och missade personbästa – 15-åring tog guld

Konståkaren Emmi Peltonen föll i det fria programmet och slutade på 20:e plats i OS-debuten. Peltonen var nöjd trots missen. – Stämningen var fantastisk, säger hon enligt OS-lagets Twitterkonto.

Emmi Peltonen föll i det korta programmet – men tog sig vidare trots det. I det fria programmet tidigt på fredagen var hon ute efter att göra nytt personbästa. Insatsen på isen räckte inte riktigt hela vägen.

Tidigt i programmet misslyckades Peltonen med en trippel lutz. Hon avslutade starkt och fick poängen 101,86 för det fria programmet. Sammanlagt fick Peltonen 157,14 poäng – några poäng sämre än personbästa.

Peltonen hängde inte läpp efter insatsen, tvärtom.

– Jag är väldigt glad. Jag gjorde några missar, men stämningen var fantastisk och jag njöt av varje sekund. Lutzhoppet harmar, för jag hade inga problem på träning, säger Peltonen enligt OS-lagets Twitterkonto.

Tränaren Sirkka Kaipio hade en förklaring för den otippade missen:

– Kunnandet fanns för ett bättre resultat, men å andra sidan har det varit en lång tävling. Vi genomförde 14 träningspass på ungefär en vecka. För en OS-debutant känns en träning som en tävling, eftersom mästerskapet är så dyrbart.

Snuvade idolen på guldet

Kampen om guldet blev en duell mellan två unga ryska stjärnor.

Jevgenija Medvedeva, 18 år, har radat upp världsrekord och tagit två VM-guld de senaste åren – men i OS räckte inte insatsen till. Alina Zagitova, född 2002, var snäppet vassare.

Zagitova, som sagt att Medvedeva är en idol, ledde knappt efter det korta programmet och höll ett järngrepp om försprånget i finalen. Zagitova säkrade guldet med 239,57 poäng – 1,3 poäng mer än Medvedeva lyckades skrapa ihop.

– Jag har fortfarande inte insett att jag har ett guld hängande runt nacken. Det kommer att ta en tid att smälta det, sade Zagitova enligt det internationella konståkningsförbundet.

Zagitovas tog det första ryska guldet i OS. Kanadensiskan Kaetlyn Osmond tog hand om bronsmedaljen i tävlingen.

Resultat i damernas konståkning

1. Alina Zagitova, OAR 239,57

2. Jevgenia Medvedeva, OAR 238,26

3. Kaetlyn Osmond, Kanada 231,02

4. Satoko Miyahara, Japan 222,38

5. Carolna Kostner, Italien 212,44

6. Kaori Sakamoto, Japan 209,71

– ------------

20. Emmi Peltonen FIN 157,14

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00