Pelle Heikkilä gestaltar Tapani Brotherus i Yles stora dramasatsning

Pelle Heikkilä gestaltar Tapani Brotherus i Yles stora dramasatsning.Bild: HBL arkiv /Charlotta Forsberg

Invisible heroes heter Yles nya, stora dramasatsning som utspelar sig i skuggan av statskuppen i Chile 1973. Mikael Persbrandt och Pelle Heikkilä gestaltar diplomaterna Harald Edelstam och Tapani Brotherus.

Verklighetsbakgrunden för tv-serien Invisible heroes som spelas in i Chile i sommar och väntas ha premiär i april 2019 är tragisk. Serien hämtar inspiration från händelserna i Chiles huvudstad Santiago 1973 då den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende störtades av militären, under ledning av Augusto Pinochet och med amerikanskt stöd. I spåren av statskuppen kom förföljelser, tortyr och mördandet av oppositionella.

I händelsernas centrum befann sig också två nordiska diplomater Tapani Brotherus och Harald Edelstam som utnyttjade sin ställning för att rädda över 2 000 chilenare – delvis i strid med de instruktioner de fick från sina ängsliga regeringar. Många människor fick skydd på ambassaden, andra fick hjälp att fly eller att söka asyl i Finland eller Sverige.

Pelle Heikkilä, vad betyder den här rollen för dig? Och vad kräver den?

– Jag står ödmjuk inför rollen. Inte bara för att det är en huvudroll som filmas i Chile där jag får spela på spanska, finska, svenska och tyska mot bland andra min fru Sophia Heikkilä, Cristian Carvajal och förstås Mikael Persbrandt, utan också för att jag skall porträttera en verklig levande person som är en sann hjälte.

– Det blir ett äventyr för livet.

Pelle Heikkilä var tidigare en del av Viirus fasta Ensemble, Sophia Heikkilä är till vardags knuten till Svenska Teatern, medan Mikael Persbrandt är en av Sveriges mest kända skådespelare – i Finland kanske mest bekant som polisen Gunvald Larsson i Beck-filmerna.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00