Pekkarinen: Riksdagsgruppens majoritet ville ha mig som minister

Mauri Pekkarinen har varit minister fem gånger tidigare. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vice ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Mauri Pekkarinen säger att en klar majoritet av riksdagsgruppen ville se honom som ny näringsminister. Men partistyrelsens stöd för statsminister Juha Sipiläs kandidat Mika Lintilä avgjorde till Lintiläs fördel.

Omröstningen mellan Mika Lintilä och Mauri Pekkarinen var tajt, 37–33. Den 50-åriga Lintilä har ingen tidigare erfarenhet som minister. Den 69-åriga Pekkarinen har däremot varit minister fem gånger. Han var näringsminister i Matti Vanhanens (C) andra regering och har varit handels- och industriminister i tre tidigare regeringar.

Det var riksdagsledamoten Aila Paloniemi från samma valkrets som föreslog Pekkarinen till ministerposten.

– Han skulle ha klarat av att hoppa på ett tåg i rörelse mitt under valperioden direkt och sköta det här ytterst viktiga uppdraget att förbättra sysselsättningen och ekonomin och öka exporten, säger Paloniemi.

Pekkarinen säger att han ursprungligen inte ville ställa upp i ministerracet för att Juha Sipilä inte föreslog honom för uppgiften. Men på onsdagskvällen fick han meddelanden från flera riksdagsledamöter som sade att han måste ställa upp som motkandidat, säger han.

På torsdagsmorgonen ringde Pekkarinen till Sipilä och frågade om han hade något emot det. Det hade Sipilä inte.

Pekkarinen beslutade att ställa upp som motkandidat en timme före partistyrelsens, riksdagsgruppens och Europaparlamentarikergruppens möte där ministervalet avgjordes. Pekkarinen säger att han överraskades av hur tajt omröstningen var.

– Partistyrelsen, som jag inte känner, hade en stark princip om att partiledningens och i synnerhet partiledarens förslag ska stödas. Väldigt många utgick från det, säger Pekkarinen.

Pekkarinen vill inte ta ställning till om stödet för honom var en protest mot Sipilä.

Pekkarinen säger att han är på gott humör efter omröstningen.

– Jag fick ett väldigt politiskt kapital av det här.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning