Pekka Rantala om mobilerna: Nya Nokia är ingen nostalgitripp

Trots att det finns en gedigen mobilerfarenhet inom HMD Global försöker bolaget upprätthålla ett uppstartsföretags anda, säger vice vd Pekka Rantala. – Att vi är små gör att vi kan reagera snabbt.Bild: Emma Grönqvist

Nokias varumärke är fortfarande starkt, men det räcker inte. Mobilerna måste vara konkurrenskraftiga och motsvara förväntningarna, säger Pekka Rantala på företaget HMD Global, som har väckt nytt liv i Nokia som mobilmärke. – Vi är inte ute på någon nostalgitripp, för det bär inte långt.

Elva produktlanseringar och 70 miljoner sålda mobiler enbart under det första året. Om Nokias gamla mobilverksamhet fick ett snabbt och snöpligt slut, så verkar det gå lika fort när företaget HMD Global nu väcker det ikoniska mobilvarumärket till liv igen. Mindre än ett år efter att de första modellerna släpptes var märket Nokia åter störst i världen när det gäller enkla, billiga basmodellerna, feature phones på engelska.

Pekka Rantala, vice vd på HMD Global, som licensierat Nokias varumärke, medger att starten har varit omtumlande.

– När vi gav oss ut på den här resan, som ännu bara har börjat, hade vi en stark tro på det vi gjorde. Men visst har det gått snabbare än väntade, säger han.

I Finland, där smartmobilen sedan länge dominerar, glömmer man lätt att en miljard människor fortfarande använder enkla, billiga basmodeller. Globalt väntas 400 miljoner enheter ur den produktgruppen säljas i år.

Rantala säger att positionen som marknadsledare förpliktar företaget att göra innovationer också inom de enkla och billiga produktgrupperna.

– På det sättet tror jag att vi inte enbart tar marknadsandelar, utan också får hela marknaden att växa. Analysföretagen hade förutspått en nedgång i försäljningen av enkla bastelefoner i fjol, men så gick det inte.

Rantala räknar med att sälja ännu fler Nokiamobiler i år. I fjol var majoriteten av de sålda mobilerna enkla basmodeller, men han tror att det är smartmobilerna som växer snabbast framöver.

Varumärkets styrka lever kvar

Enligt Rantala är framgången en summa av många faktorer, men Nokias starka varumärke spelar givetvis en central roll. Han är närmast lyrisk över bemötandet från människor han träffat under lanseringsevenemangen runtom i världen.

– Många finländare vet att Nokia är känt ute i världen, men jag tror att ganska få vet hur pass emotionellt viktig plats Nokia har i många konsumenters hjärtan. De inte bara känner till varumärket, utan det betyder verkligen någonting för dem.

Han är överraskad över att det här inte enbart gäller den äldre generationen, de som har en relation till "gamla" Nokia. Av de nya kunderna är två tredjedelar under 30 år.

Samtidigt säger Rantala att Nokias starka varumärke givetvis förpliktigar HMD att leva upp till de höga förväntningarna.

– Varumärket mår bra, men nu är det vår uppgift att förstärka och modernisera det. Vi är inte ute på någon nostalgitripp, för det bär inte långt. Produkterna måste vara konkurrenskraftiga och uppfylla varumärkets löften.

Men visst finns en stor portion nostalgi i satsningen. Nylanseringen av millennieskiftets succémodell 3310 – med Snake-spelet – blev en fullträff, och Nokia Tune finns givetvis som ringsignal i alla nya modeller.

– Många såg nylanseringen av 3310 som ett genialt marknadsföringsdrag, vilket det förstås var. Men det var också en mycket bra affär för oss.

Uppmuntrade av det stora intresset lanserade företaget tidigare i år en annan klassiker, "bananmodellen" 8110. Tillsammans utgör de en egen produktfamilj, Nokia Originals, som efterhand utökas med fler ikoniska modeller, moderniserade för dagens konsumenter.

Samarbete med Nokia

Trots att det inte är företaget Nokia som tillverkar mobilerna, är den tidigare mobiljätten en viktig strategisk partner till HMD Global. Relationen gäller inte enbart licensen för varumärket, utan även samarbete kring innovationer. Nokia är inte ägare i HMD, men har en styrelseplats i bolaget. Många HMD-anställda har Nokia-bakgrund och företagens huvudkontor finns på samma adress vid Karaporten i Esbo. Adressen finns på varje Nokia-mobil som en påminnelse om det finländska ursprunget. Enligt Rantala är det nämligen av stor betydelse att det åter finns en europeisk och nordisk mobiltillverkare.

– Vi är varken från öst eller väst, utan från norr. Det är hårdvaluta i dagens värld och det lyfter vi fram i vår marknadsföring. Det är ett sätt att skilja sig ur mängden.

Andra sätt att skilja sig från den stora massan Androidmobiler på marknaden, är enligt Rantala att erbjuda en "ren" Android-upplevelse, utan en mängd förinstallerade appar. Speciellt för Nokiamobilerna är också regelbundna säkerhetsuppdateringar i alla modeller.

Rantala som har lång erfarenhet av konsumentvarumärken – förutom Nokia-bakgrunden har han bland annat varit vd för Rovio samt jobbat inom Fazer och Hartwall – säger att det har varit fascinerande privilegium att få vara med i nylanseringen.

– Vi har egen närvaro i 80 länder och våra mobiler finns till salu i 250 000 försäljningsställen runtom i världen. Nya Nokiamobiler har tagits i bruk i över 170 länder.

Under det första lanseringsåret var Rantala 298 dagar på resa. I år räknar han med att kunna tillbringa aningen mer tid i Finland, men säger att mycket jobb ännu återstår med att befästa Nokiamobilernas ställning på den konkurrensutsatta marknaden.

– Vi är ödmjuka och fullt medvetna om att vi ännu bara har tagit de första stegen.

Grundat 2016

• HMD Global grundades 2016 för att sälja mobiler under varumärket Nokia. HMD har slutit ett tioårigt licensavtal med Nokia om användningen av varumärket.

Apparaterna tillverkas av det taiwanesiska Foxconns dotterbolag FIH Mobile. Foxconn tillverkar också mobiler åt till exempel Apple.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00