Pekka Niemi fick uppträda med JVG på Ruisrock

Pekka Niemi började spelade violin redan vid fem års ålder. Jag har min mamma att tacka för att jag fortfarande spelar i dag, säger han. Bild: Jonatan Sparv/SPT

Bara en dag efter att Pekka Niemi publicerade en cover på JVG:s låt ringde telefonen. En vecka senare spelade han inför 30 000 personer. – Det kändes helt overkligt, säger han.

Den 26 juni lade violinisten Pekka Niemi upp en video där han framför en cover på rapduon JVG:s låt "Frisbee". En timme senare såg han att JVG hade delat videon på Instagram.

Morgonen därpå blev Niemi väckt av sin flickvän. Hon berättade att de pratade om honom på radion.

– Suomipop hade hittat videon och spelade min cover live på radion.

Ungefär två timmar senare ringer telefonen. Det är Jare från JVG som ringer och berättar att de tyckte väldigt mycket om Niemis version av deras låt.

– Han frågade om jag ville komma och spela tillsammans med dem på Ruisrock. Jag tackade förstås ja.

Profil

Pekka Niemi

25 år.

Uppvuxen i Vasa.

Bor i Helsingfors med sin flickvän.

Har finska som modersmål men har gått i svenskt språkbad.

Gick gymnasiet på IB-linjen vid Vasa Övningsskola.

Har studerat violin vid Royal College of Music i London.

Känd under artistnamnet ONEVIOLIN.

Niemi beskriver hela situationen som overklig.

– Allting var ganska svårt att greppa i början. Efter att vi hade slutat prata gick jag bara runt i lägenheten och försökte fundera på vad som just hade hänt.

Sedan var det bara att börja förbereda sig inför spelningen. Drygt en vecka senare stod han på scen tillsammans med JVG och spelade inför 30 000 personer.

– Innan jag gick upp på scenen var det ingen av artisterna backstage som visste vem jag var, men efter uppträdandet kom flera av dem fram och sa att det var bra.

– Det var en härlig känsla, säger Niemi.

Pekka Niemi uppträdde tillsammans med rapduon JVG på Ruisrock. Bild: Aleksi Murtojärvi/Shard Visuals

Hur kändes det att uppträda på en så stor festival och träffa många andra stora artister?

– Det var helt overkligt. Också efteråt hade jag svårt att tro att det var sant. Först efter att ha tittat på videor från spelningen har det börjat sjunka in.

Kan vara ett startskott

Niemi tror att spelningen på Ruisrock kan vara starten på något riktigt stort. Han är känd under artistnamnet Oneviolin och jobbar med att producera såväl egna låtar som cover och arrangemang till andra artister.

– Jag tror att det faktum att JVG vill jobba tillsammans med mig gör att folk får upp ögonen för mig, att de inser att det jag gör är bra.

Musikbranschen är tuff. Det räcker inte med att vara duktig och ha en bra idé, man måste kunna förmedla den på ett bra sätt.

– Det är svårt. Det är inte många som söker efter violinspel kombinerat med popmusik. Jag behövde en kanal för att förmedla mitt projekt och nu har jag fått det, säger Niemi.

Han hoppas på en snöbollseffekt och att Oneviolin kan växa efter spelningen på Ruisrock. JVG är väldigt stora i Finland, men Niemi vill lyckas även utomlands.

– Nästa steg är att få synlighet även på ett internationellt plan.

Möjlighet till fler spelningar

JVG var nöjda med Niemis prestation på Ruisrock. Det är stor chans att han får uppträda med dem igen.

– De hade inte hört mig spela live innan Ruisrock. Efteråt var de väldigt nöjda och vi började planera att köra samma koncept under andra spelningar.

Ingenting är ändå bestämt ännu, säger Niemi.

– Vi får se vad som händer. Jag tror att det finns chans att jag uppträder med dem på Blockfest i Tammerfors.

Oneviolin är Pekka Niemis artistnamn. Han skapar alla ljud till musiken på en enda violin. Bild: Paavo Korhonen/Pressbild

Niemi har även varit i kontakt med JVG:s producent Antti Riihimäki, som även producerat musik för artister som Cheek och Uniikki.

– Nästa steg är att producera en låt tillsammans med en stor artist. Nästan alla dagens hitlåtar är samproduktioner där flera artister bidrar med olika element till låten. På det sättet skulle jag också få mer synlighet.

Spelat sen han var fem

Niemi har spelat violin i tjugo år. I dag är han väldigt tacksam över att han började spela så tidigt.

– Det var min mamma som såg till att jag började spela redan vid fem års ålder. Stråkinstrument är svåra att lära sig och det är viktigt att man börjar så tidigt som möjligt. Jag har min mamma att tacka för att jag spelar i dag.

Efter att ha slutfört gymnasiestudierna i Vasa flyttade Niemi till London för att studera violin på Royal College of Music.

– Det var jättefint. Jag ångrar ingenting, trots att jag valde en annan inriktning än klassisk musik efter studierna. Jag har haft stor nytta av allt jag lärde mig i London.

Det var på slutsträckan av studierna som Niemi insåg han att han ville göra något annat än klassisk musik i framtiden.

– Jag såg inte mig själv spela i en orkester resten av livet, utan ville hellre göra något med popmusik.

Han började med att skicka in demos till olika utgivare. Sen tog allting fart.

– Efter det fick jag börja göra studiosessioner med andra låtskrivare.

Som Oneviolin gör Niemi även stråkproduktioner, det vill säga snuttar av violinmelodier, till olika artister.

Precis som namnet antyder gör Oneviolin alla ljud till sin musik på en enda violin. Niemi trummar på olika sätt på violinen och använder alla delar av instrumentet för att skapa musik.

– Jag prövar mig fram och spelar in massor av olika ljud. Sen använder jag det som låter bäst.

Nya studier väntar

Niemi ska börja studera på magisterprogrammet Arts management vid Sibeliusakademin i augusti. Han tror att det är bra att vidga sina vyer och lära sig om andra delar av musikbranschen om man vill vara framgångsrik.

– Vi lever i en tid då det är viktigare än någonsin att kunna marknadsföra sig själv. Att göra saker rätt saker vid rätt tillfälle är väldigt viktigt.

Du har nu provat på att både stå på scen och producera musik för andra. Hur ser du på din framtid inom musikbranschen?

– En dag kan jag tycka att det är skönt att jobba i studion där ingen ser en och vet vad man gör. En annan dag kan jag tycka att stå på scenen vid Ruisrock är det bästa i världen.

Niemi säger att han i framtiden även vill testa på att jobba vid ett skivbolag.

– Det skulle vara intressant att se saker och ting från andra sidan bordet och försöka hjälpa nya artister att få fart på sina karriärer.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning