Pekka Lundmark får klubban i EK – "Det vi beslutar i dag har långtgående konsekvenser"

Pekka Lundmark, vd för Fortum, leder EK:s styrelse 2019. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Finlands näringsliv EK:s höstmöte har valt Fortums vd Pekka Lundmark till ny styrelseordförande för 2019.

Lundmark tar över klubban efter Elisas vd Veli-Matti Mattila vid årsskiftet. Det har varit händelserika år med först en lång rad centrala löneuppgörelser som hållit lönerna nere, där den senaste varit konkurrenskraftsavtalet.

Och nu är EK inne i en ny tid då organisationen inte längre deltar i några centrala avtal – det står i stadgarna.

– De inkomstpolitiska avtalens roll är förbi för gott. Men det betyder inte att inte finns frågor där trepartsmodellen behövs när frågor bereds, säger Lundmark.

EK är alltså inte längre en arbetsmarknadspart, säger Lundmark. Men näringslivet deltar aktivt i den samhälleliga diskussionen och har den här veckan publicerat sin färdkost inför riksdagsvalet med önskemål om lägre skatter, ambitiös klimatpolitik, cirkulär ekonomi, koldioxidneutrala lösningar, familjeledighetsreform, och en reform av den sociala tryggheten bland annat.

– Det är en ära att göra det här nu, då vårt arbets- och näringsliv är i en stor omvälvning. Det gäller också det internationella fältet som kräver förändringsvilja. Klimatförändringen kräver målmedvetna insatser. Det vi beslutar i dag har långtgående konsekvenser.

Lundmark säger att Finland framför allt måste slå vakt om att utbildningen hålls på en mycket hög nivå. Kunnandet måste uppdateras under hela arbetslivet.

– Där är det helt klart att företagen är i en mycket avgörande roll, säger Lundmark.

Lundmark har ofta beskrivits som ett teknologifreak, och diplomingenjören understryker hur mycket som kommer att förändras. Tid och plats mister sin betydelse. Gamla uppgifter försvinner och nya kommer i stället.

– Vi måste göra allt för att de nya jobben föds just i Finland.

PROFIL

Pekka Lundmark

Född 1963

Vd för Fortum sedan 2015

Styrelseordförande i Finlands näringsliv EK 2019

Tidigare vd för Konecranes 2005–2015, Hackman 2002–2004, Startupfactory 2000–2002 och i olika positioner inom Nokia 1990–2000.

Pekka Lundmark har tidigare suttit i EK:s styrelse 2011–2012 och 2017–2018. Han har också varit ordförande för Teknologiindustrin 2012–2014 och ordförande för Energiindustrin 2017–2018.

Diplomingenjören Pekka Lundmark har tre barn och sysslar mångsidigt med idrott. Han idrottar själv och är aktiv i föreningsverksamhet, som styrelseordförande i HIFK Friidrott och kommande styrelsemedlem i Finlands Friidrottsförbund. Lundmark har tidigare bott i Singapore och USA.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning