Haavisto trängdes i VIP-loge dagen innan positivt test – Sanna Marin har testat negativt

Pekka Haavisto representerade Finland vid utrikesministrarnas Natomöte i Riga den 1 december. Bild: Gints Ivuskans/Lehtikuva-AFP

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har testat positivt för covid-19. Dagen innan testsvaret trängdes han med åtskilliga höjdare i en loge på den nya Nokia-arenan i Tammerfors. Haavisto deltog i även regeringens sammanträde på fredagen och besökte också riksdagen.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har testat positivt för covid-19.

Haavisto har inga symtom och kommer att jobba hemifrån för att undvika smittspridning.

– Orsaken till att Haavisto testades, hängde ihop med en förestående arbetsresa som krävde coronatest, säger statsrådets kommunikationschef Päivi Paasikoski.

Haavisto arbetar tills vidare på distans hemifrån.

Statsminister Sanna Marin (SDP) meddelar på Twitter att hon har låtit testa sig med anledning av Haavisto, och att hennes provsvar var negativt. I morgon ska hon ännu ta ett nytt test.

Bara ett dygn innan statsrådet på lördagen kablade ut ett pressmeddelande om att utrikesministern testat positivt, sågs Haavisto trängas i VIP-logen vid jungfrumatchen mellan Tappara och Ilves då den nya Nokia-arenan invigdes i Tammerfors.

Den nya hockeyarenan i Tammerfors invigdes i fredags i samband med derbyt Tappara–Ilves. Bild: Laura Ukkonen/Lehtikuva

Ingen i det prominenta sällskapet bar munskydd, vilket framgår tydligt av ett fotografi som Aamulehti har publicerat. Alldeles intill Haavisto stod bland andra Tammerforsbördige miljardären Poju Zabludowicz, tv-programledaren Arto Nyberg, fotbollsikonen Sami Hyypiä och tidigare riksdagsledamoten Kimmo Sasi.

Innan Haavisto i fredags åkte för att se på hockey i Tammerfors, sammanträdde regeringen.

Regeringssammanträde och riksdagsbesök

– De personer som har varit i närkontakt med ministern de närmaste dagarna har fått informationen via vår kommuniké, men i mån av möjlighet har folk också direkt underrättats. Regeringen och de personer som har haft att göra med utrikesministern har blivit informerade, säger Päivi Paasikoski.

Päivi Paasikoski hoppas under dagen kunna informera ytterligare vilka följderna blir för regeringens arbete under den närmaste tiden.

I fredags deltog Haavisto i statsrådets extra sammanträde och han närvarade också vid presidentföredragningen samma dag. President Sauli Niinistö deltog i mötet på distans från Talludden.

Alla ministrar underättade

– Alla ministrar har informerats och fått instruktioner, säger Paasikoski.

Statsrådet har rekommenderat att mötesdeltagare ska bära munskydd.

På söndagen meddelade statsrådet att de uppmanat ministrar och tjänstemän att undvika kontakt med varandra av säkerhetsskäl, till följd av Haavistos positiva testresultat.

Dessutom har ministrar och tjänstemän instruerats att testa sig innan de återvänder till att jobba på plats. På grund av detta kommer det att förekomma ändringar i några ministrars program inom de närmaste dagarna, meddelar statsrådet.

Haavisto hade också möten i riksdagen på fredagen. Därför har också riksdagen underrättats.

Parallellt med att statsrådet försöker nå de personer som haft möten med Haavisto de senaste dagarna, utför hälsovårdsmyndigheterna normal smittspårning.

Uppemot 20 exponerade i riksdagen

I går meddelade också Tammerforsriksdagsledamoten Jouni Ovaska (C) på Twitter att han testat positivt för covid-19.

Riksdagens förvaltningsdirektör Pertti Rauhio bedömer att uppemot 20 personer kan ha exponerats i riksdagen av Ovaska och Haavisto. Haavisto gästade utrikesutskottet i fredags. De som exponerats uppmanas nu låta coronatesta sig.

Rauhio är inte särskilt oroad över situationen:

– För en vecka sedan hade vi riksdagens julfest med 300 deltagare. Efteråt visade det sig att en person hade covid-19, men vad vi känner till, smittades ingen på festen, säger Rauhio.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning