Kärnvapenavtal fyller 50 i en osäker värld – ministrar fortsätter skaka liv i pappret i Berlin

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Arkivbild. Bild: Erik Sandström/SPT

Utrikesminister Pekka Haavisto åker till Berlin för att fortsätta arbetet med en deklaration om kärnvapennedrustning. Sexton länder vill få fart på samtalen, då kärnvapnens framtid vägs i New York i vår.

Utrikesminister Pekka Haavisto är inbjuden till Berlin för att delta i ett ministermöte på tisdag, uppger Utrikesministeriet. Mötet handlar om kärnvapennedrustning och icke-spridningsavtalet.

Mötet är en uppföljning till ministermötet i Stockholm i juni 2019. Där förband sig ministrar från 16 länder att arbeta för kärnvapennedrustning och främja icke-spridningsfördraget.

Arbetet sker inför den stora konferens i New York, där icke-spridningsfördraget utvärderas vart femte år.

I år infaller konferensen då det är 50 år sedan FN:s icke-spridningsavtal trädde i kraft. I augusti blir det 75 år sedan atombomberna i Hiroshima och Nagasaki.

Dessutom präglas världen av oro för kärnvapenavtalens framtid överlag, och risken för ny kapprustning. I fjol föll INF-avtalet om medeldistansrobotar mellan USA och Ryssland. INF-avtalet bidrog för trettio år sedan till slutet på kalla kriget, men nu är det skrotat. I februari nästa år löper Nya Start-avtalet om nedrustning av strategiska kärnvapen ut. Det ger knappt tolv månader tid för att komma överens om en eventuell förlängning med fem år.

De sexton länderna vill föra vidare ett papper till FN med konkreta steg, bland annat mer öppenhet, klarare ställningstagande mot kärnvapenkrig, avtal om kärnvapenfria zoner och längre teknisk tidsfrist för att avfyra kärnvapen.

Under mötet i Berlin ska de sexton länderna godkänna en deklaration till förmån för detta.

Utöver Finland är det Sverige, Norge, Tyskland, Nederländerna, Schweiz, Spanien, Argentina, Sydkorea, Kanada, Etiopien, Indonesien, Japan, Jordanien, Kazakstan och Nya Zeeland som driver deklarationen.

Dessutom ska Haavisto träffa Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Under mötet ska de utöver kärnvapennedrustning diskutera den bilaterala relationen mellan Finland och Tyskland.

Först FN-möte på måndag

Innan Haavisto åker till Berlin ska han besöka Genève på måndag. Det är FN:s råd för mänskliga rättigheter som sammanträder. Bland annat ska Haavisto träffa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Finland kandiderar till FN:s råd för mänskliga rättigheter för perioden 2022–2024.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning