Peitsaro ledde unga Dicken till final

18-åriga Matilda Peitsaro var matchens bästa spelare då Dicken tog sig till cupfinal. Bild: Thomas Sundström

18-åriga Matilda Peitsaro var en av nio ungdomar i Dicken som visade att laget är att räkna med också den här säsongen då man tog sig till final i finska cupen efter en klar seger i Karis.

Semifinalen mellan BK-46 och Dicken blev en rätt ensidig historia. Gästande Dicken gjorde ett ryck efter fem minuters spel och efter det var det aldrig någon fråga om vilket lag som skulle ta sig till final. Drumsölaget var bättre på alla delområden och tog en utklassningsseger i Karis.

Men trots den klara segern var matchens lirare Matilda Peitsaro inte nöjd med lagets spel.

– Vi kom inte upp till vår rätta nivå i dag. Vi hade en del bra stunder i matchen men vi slarvade i försvaret och spelade lite virrigt, säger hon.

18-åringen sköt nio mål i matchen trots att hon satt på bänken en stor del av andra halvlek. Hon var en av nio spelare i Dicken som är födda 2000 eller 2001. Ombyggnadsprocessen och föryngringen av laget syns klart i det unga Dicken. Och enligt Peitsaro var det också en av orsakerna till att lagets spel inte fungerar som det ska hela tiden.

– Vi är inte lika rutinerade som förra säsongen. Alla vi som är födda 2000 var ju med redan i fjol och vi har fått en del erfarenhet men det finns flera spelare som ännu är osäkra och det förklarar säkert virrigheten, säger hon.

Så länge Peitsaro var på planen såg hon ut att göra vad hon ville. Hon visade upp ett brett register i sina kast, nätade med både höger och vänster hand och sköt på distans och gick på genombrott.

– Det är klart att det alltid är kul då man lyckas med målskyttet men i dag hade jag nog också tur, säger hon.

I och med att bland andra Carolina Böckelman och Betina Lillqvist försvann från Dicken efter vårens guldfest har Peitsaro fått axla ett större ansvar i Drumslölagets spel.

– Det är kul att ha en större roll och få stort ansvar på planen, säger hon.

Då åtta spelare försvann efter förra säsongen har Dicken också fått göra en del förändringar i sitt spel. Redan tidigare säsonger har Thomas Hiverts lag satsat på att hålla ett högt tempo i spelet men då man ser på det spel laget stundtals visade upp i Karis på tisdagen känns fjolårets spel nästan som slowmotion handboll.

– Vi har ett nytt lag som är lite mindre till växten och kanske lite fysiskt svagare än förra säsongen. Men vi är väldigt mycket snabbare nu och vi är starka också om vi är rätt småväxta, säger Peitsaro.

– Och vi har mycket bra kondition och orkar spela för fullt hela matcherna. Spelet blir rätt annorlunda än det vi hade förra säsongen.

De som inför säsongen tvivlade på att Dicken, som tagit guld de fyra senaste åren, skulle vara med och kämpa i toppen av tabellen med sitt föryngrade lag får tänka om. Inledningen på säsongen har visat att det igen ser ut att vara Dicken och HIFK som kommer att göra upp om guldet i vår. Och sannolikheten är stor att de två Helsingforslagen också möts i cupfinalen i höst.

Resultat

Cupsemifinal

BK-46–Dicken 23–38 (12–20)

BK: Elin Löf 1, Nicolina Fredriksson 2, Sirja Lassinharju-Heinonen 6, Erica Gustafsson 2, Jannica Kullberg 7, Nea Heerman 3, Mathilda Sandblom 2.

Dicken: Anna Lindahl 4, Tove Salokivi 3, Emilia Valkamo 3, Malena Heikkinen 1, Mia Åstrand 1, Matilda Peitsaro 9, Karolina Nylund, 5 Jessika Gammals 4, Janica Sjöström 3, Linn Wentzel 2, Anna Lindholm 2, Linnea Aula 1.

I finalen möter Dicken segraren i onsdagens semifinal mellan KyIF och HIFK.