Pedofilianklagad katolsk präst har verkat även i Finland

Helsingfors stift ber nu alla som har eventuella misstankar om att utnyttjande kan ha skett även i Finland ta kontakt. Bild: Mostphotos

En av de två katolska präster som varit misstänkta för pedofili i USA har arbetat i Finland i tio års tid.

Helsingfors katolska stift meddelar att de fått uppgifter om att en man som stått misstänkt för sexuellt utnyttjande av en minderårig i USA, är samma man som verkade som kaplan i ett vietnamesiskt samfund i Finland åren 1993–2003.

Mannen är prästvigd i Oslo. Han kom till Finland från USA år 1993. Helsingfors katolska stift visste då inget om anklagelserna för sexuellt utnyttjande i USA.

I sitt pressmeddelande ber Helsingfors stift nu alla dem ta kontakt som har eventuella misstankar om att utnyttjande kan ha skett även i Finland. Stiftet fördömer alla former av sexuellt utnyttjande och vill att alla anklagelser utreds grundligt.

Eventuella misstankar kan riktas till stiftets kuria eller direkt till polisen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning