Påvestaty i Warszawa väcker reaktioner

En staty av den tidigare påven Johannes Paulus II som placerats utanför nationalmuseet i Warszawa väcker reaktioner. Bild: Czarek Sokolowski/TT-AP

En staty av den tidigare påven Johannes Paulus II som placerats utanför nationalmuseet i Warszawa väcker reaktioner i konstvärlden, skriver Guardian.

Den enorma statyn, som placerats i en rödfärgad vattensamling, avbildar påven, hållandes en meteorit ovanför huvudet. Statyn är den polske konstnären Jerzy Kalinas svar på Maurizio Cattelans installation La nona ora, som visades under Venedigbiennalen 1999, där en vaxavbildning av påven i stället krossades av en meteorit.

Statyn i Warszawa, som är tänkt att hylla 100-årsdagen av Johannes Paulus II:s födelse, har dock gett upphov till såväl hån som kritik från konstvärlden – som hävdar att det konstnärliga utförandet speglar den polska regeringens ultrakatolska inställning.

Museets ledning hävdar dock att konstnären snarare velat visa den tidigare påvens styrka.

"Enligt Kalina är Johannes Paulus inte en svag gammal man som krossas av en meteorit, utan en titan med övermänsklig styrka", skriver man i ett uttalande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning