Mera okej med sambor, inte lika okej att vara bög

Påve Franciskus. Arkivbild. Bild: ETTORE FERRARI

Påve Franciskus vill modernisera den katolska kyrkan – men homosexualitet förbjuds fortfarande. Det framgår av nya riktlinjer för världens mer än en miljard katoliker.

Franciskus presenterade i dag det 200-sidiga dokumentet "Kärlek i familjen" efter att han stött och blött frågorna med världens biskopar under två år. Den katolska doktrinen förändras inte, men däremot lämnas en öppning för biskoparna att tolka riktlinjerna utifrån den kultur de verkar i, rapporterar BBC.

Dokumentet som den 79-årige Franciskus presenterar tar upp frågor om skilsmässa, preventivmedel och barn. Bland annat ska synen på par som lever i samboförhållanden bli mindre fördömande, och personer som gifter om sig ska inte stötas ut ur kyrkan, utan i stället få känna sig delaktiga, skriver nyhetsbyrån AFP.

Däremot förblir synen på homosexualitet lika otillåtande som tidigare – och Franciskus kritiserar biståndsorganisationer som villkorar bistånd till länder utifrån om homosexuella tillåts gifta sig eller inte. Påven understryker dock att homosexuella inte ska utsättas för "orättvis diskriminering".

Den inflytelserika tyska kardinalen Walter Kasper tror att dokumentet kommer att leda till en ny epok för katolicismen. Samtidigt finns starka konservativa krafter som inte vill att kyrkan liberaliseras.

Sex eller kärleksrelationer mellan personer av samma kön, eller mellan personer som inte är gifta, är inte tillåtet.

Abort är förbjudet, och inte heller preventivmedel tillåts. Så kallad "naturlig familjebildning" tillåts dock, det vill säga att inte ha sex i anslutning till kvinnans ägglossning.

Kyrkans svar på att motverka spridning av hiv är sexuell avhållsamhet före äktenskapen och därefter trohet till sin partner.

Äktenskap kan ogiltigförklaras, till exempel om personer inte har gift sig av fri vilja, inte haft för avsikt att skaffa barn eller att hålla ihop hela livet. Regelrätta skilsmässor accepteras dock inte, men det är godkänt att separera men fortfarande vara gifta.

Fakta: Stockholms katolska stift

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning