Påven: Trump inte kristen

Bild: Lehtikuva/AFP/ Jim Watson

Påven anklagar den republikanske presidentkandidaten Donald Trump för att hans åsikter om invandring inte är kristna. Trump svarar att det är "skamligt" av en religiös ledare att ifrågasätta hans tro.

– En person som endast funderar på att bygga murar, varhelst de kan vara, och inte bygga broar, är ingen verklig kristen, sade påven Franciskus i ett utspel som gjordes i slutet av hans till Mexiko.

Påven vill dock inte ge sig in i den amerikanska valdebatten och säga vilken kandidat som han föredrar. Reflektionen gjordes ombord på påveplanet där han höll en improviserad presskonferens.

Trump kontrar direkt efter påvens påhopp:

– Om och när IS (Islamiska staten) attackerar Vatikanen, som alla vet är IS ultimata trofé, kan jag försäkra att påven skulle hoppas och be för att Donald Trump vore president.

– Att en religiös ledare ifrågasätter en persons tro är skamligt. Jag är stolt över att vara kristen och som president kommer jag inte tillåta att kristendomen ständigt attackeras och försvagas, säger Trump vidare.

Enligt Trump är påven en "väldigt politisk person" som inte förstår de problem som USA har.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39