Påven: Vi är alla flyktingar

Bild: Aris Messinis

Påve Franciskus har landat på den grekiska ön Lesbos dit han åkt för att visa sitt stöd för de hundratusentals migranter som kommit till Europa.

– Det här är en resa i sorgens tecken, sade påven till reportrar under flygningen till ön.

I sitt tal till migranterna, som är strandade på Lesbos, underströk påven Franciskus att de inte är ensamma i sin svåra situation.

– Vi är alla flyktingar, sade han i sitt tal till migranterna, som är strandade på Lesbos.

Han manade också världen att visa "gemensam mänsklighet" under flyktingkrisen. Han vädjade också till omvärlden om förståelse:

– Migranterna är inte siffror, utan människor med ansikten, namn och egna historier sade påven.

Han underströk att flyktingarna inte är ensamma i sin svåra situation och han manade världen att visa "gemensam mänsklighet" under flyktingkrisen.

– Ni är inte ensamma … förlora inte hoppet, sade påven till migranterna enligt AFP. Däremot kommenterade han inte uppgifterna om att han ska öppna dörrarna i Vatikanen för flyktingar.

Enligt en källa handlar det om flyktingar i "utsatta grupper", som kom till Lesbos före EU:s kontroversiella flyktinguppgörelse med Turkiet. Det statliga tv-bolaget ERT rapporterade att det rör sig om tre familjer som för närvarande finns i lägret Kara Tepe, som valts ut genom lottning.

Under det fem timmar långa besöket kommer påven bland annat att äta lunch med en handfull asylsökande och besöka ett mottagningsläger. Lägren har beskrivits som fängelselika av människorättsgrupper.

På sin resa träffar påven också patriark Bartholomeus I, den östortodoxa kristendomens ekumeniske ledare, och Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

De båda religiösa ledarna är eniga om att EU borde upphöra med att skilja på asylsökande och ekonomiska migranter.

– Vi ska till en kyrkogård, havet. Så många människor som aldrig kom fram, sade påven under resan till Lesbos med syftning på alla dem som drunknat i Medelhavet under flykten.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46