Påven sparkar ordensmästare i kondombråk

Påven accepterade inte Malteserordens agerande i ett kondomgräl. Robert Matthew Festing (t.v.) fick gå. Bilden är tagen i juni i fjol. Bild: EPA/GABRIEL BOUYS /

Påven har fått Malteserordens stormästare Matthew Festing att avgå, efter en öppen strid mellan reformvänliga och konservativa falanger i den katolska kyrkan. Bråket handlar bland annat om användandet av kondomer.

– Stormästaren togs emot i tisdags av påve Franciskus, som bad honom att avgå, vilket stormästaren gick med på, säger en talesperson för orden till nyhetsbyrån AFP.

Konflikten blossade upp i december, efter att Malteserorden sparkat en av sina högsta representanter, Albrecht von Boeselager. Boeselager anklagades enligt The Telegraph bland annat för att ha stöttat hjälporganisationer som delade ut gratis kondomer för att hindra spridningen av hiv.

Påve Franciskus satte då igång en utredning om avskedandet, vilket Malteserorden kallade "oacceptabelt" och vägrade samarbeta, eftersom den såg frågan som en intern angelägenhet.

Malteserorden är en av världens äldsta ordnar och grundades för över 900 år sedan. Den har 13 500 medlemmar och omkring 100 000 anställda och frivilligarbetare runtom i världen, som sysslar med humanitär och medicinsk hjälp och välgörenhet. Malteserorden är också en suverän stat – utan territorium – med eget pass och diplomatiska förbindelser med 99 länder.

Stormästaren väljs på livstid och beslutet om Festings avgång måste godkännas av ett oberoende råd inom orden.

Malteserordens stormästare Matthew Festing har tvingats lämna sitt uppdrag, efter en öppen strid med påve Franciskus.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning