Påven "mycket oroad" över eskalerande våld

Bild: TT/AP/Andrew Medichini

Påve Franciskus uttrycker sin oro över det ökande våldet vid gränsen mellan Gaza och Israel och manar till "dialog, rättvisa och fred". Samtidigt har reaktionerna på måndagens dödsskjutningar lett till spänningar mellan Turkiet och Israel.

I ett uttalande säger påven att "våldsspiralen för oss längre från fred, dialog och förhandlingar". "Våld har aldrig lett till fred", fortsätter han.

USA:s beslut att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem fortsätter att röra upp känslor. De palestinska myndigheterna kallar hem sina sändebud i de fyra EU-länderna Rumänien, Tjeckien, Ungern och Österrike. Anledningen är att deras respektive ambassadörer deltog i invigningsceremonin när den nya ambassaden öppnades.

Turkiet har bett den israeliske generalkonsuln i Istanbul att lämna landet tillfälligt, rapporterar statliga turkiska medier. Kravet är det senaste i en diplomatisk upptrappning mellan länderna efter våldsamheterna vid gränsen mellan Gaza och Israel i måndags, då ett 60-tal palestinier sköts ihjäl av israelisk militär.

Stark vrede

Regeringen i Ankara har redan kallat hem sin ambassadör i Tel Aviv för överläggningar och bett den israeliske ambassadören i Ankara att lämna landet. Israel har i sin tur beordrat den turkiske konsuln i Jerusalem att åka hem på obestämd tid. Israeliska regeringen protesterar också mot Turkiets behandling av landets ambassadör. Sändebudet tvingades genomgå kroppsvisitering på en turkisk flygplats, något som filmades och kablades ut i turkiska medier.

Turkiet har uttryckt stark vrede över de israeliska styrkornas dödliga våld, som presidenten Recep Tayyip Erdogan kopplar ihop med flytten av ambassaden.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22