Påven: Låt oss be för det brinnande Amazonas – G7 överens om hjälp till drabbade länder

Solen förmörkas av brandrök i Porto Velho, som har en halv miljon invånare, i den brasilianska delstaten Rondônia. Bild: Eraldo Peres/AP-TT

Påve Franciskus manar till globalt engagemang för att få bränderna i Amazonas släckta, och säger att området är livsnödvändigt för planetens hälsotillstånd.

– Vi är alla oroliga över de omfattande bränderna som har utvecklats i Amazonas. Låt oss be så att de, med allas engagemang, snart kan släckas. Denna skogarnas lunga är livsavgörande för vår planet, sade han inför tusentals människor som samlats vid Petersplatsen i Rom på söndagen.

G7-ländernas ledare har kommit överens om att hjälpa länderna som påverkas av bränderna "så fort som möjligt", säger Frankrikes president Emmanuel Macron i samband med det pågående G7-mötet.

Omvärldens upprördhet och hjälp, samt Brasiliens besked att soldater sätts in, hindrar ännu inte nya skogsbränder i Amazonas.

Enligt officiell statistik som släpptes på lördagen rasar hundratals nya bränder i regnskogen. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP:s journalister, som i fredags kunde se flera av eldarna vid en flygning över skog i delstaten Rondônia.

Sex stater i brasilianska Amazonas har hittills begärt hjälp från militären för att bekämpa de omfattande bränderna som rycker fram genom regnskogen.

President Jair Bolsonaro har tonat ned brändernas betydelse, men ändå godkänt att armén sätts in.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning