Påven läste lusen av oljebolag – "Får inte förstöra civilisationen"

Påve Franciskus Bild: Lehtikuva/AFP/Max Rossi

Påven Franciskus hade ett tydligt budskap att framföra när han talade inför en rad företagsledare inom oljebranschen: Världen måste ställa om till grön energi.

– Civilisationen kräver energi men energianvändningen får inte förstöra civilisationen, sade påven inför oljebolagsledarna, som deltagit i en två dagar lång konferens i Vatikanen.

Världens energianvändning måste utformas på ett sätt så att utsläpp bekämpas, samtidigt som människor kan lyftas ur fattigdom, tillade påven.

– Om vi ska utrota fattigdomen och hungern måste de över en miljard människor som i dag saknar elektricitet få tillgång till det, sade han.

– Men den energin måste också vara ren, genom en minskning av det systematiska användandet av fossila bränslen.

Vid konferensen, som hölls bakom stängda dörrar vid Påvliga vetenskapsakademin, närvarade även investerare och Vatikanens egna experter.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46