Påven läste lusen av oljebolag – "Får inte förstöra civilisationen"

Påve Franciskus Bild: Lehtikuva/AFP/Max Rossi

Påven Franciskus hade ett tydligt budskap att framföra när han talade inför en rad företagsledare inom oljebranschen: Världen måste ställa om till grön energi.

– Civilisationen kräver energi men energianvändningen får inte förstöra civilisationen, sade påven inför oljebolagsledarna, som deltagit i en två dagar lång konferens i Vatikanen.

Världens energianvändning måste utformas på ett sätt så att utsläpp bekämpas, samtidigt som människor kan lyftas ur fattigdom, tillade påven.

– Om vi ska utrota fattigdomen och hungern måste de över en miljard människor som i dag saknar elektricitet få tillgång till det, sade han.

– Men den energin måste också vara ren, genom en minskning av det systematiska användandet av fossila bränslen.

Vid konferensen, som hölls bakom stängda dörrar vid Påvliga vetenskapsakademin, närvarade även investerare och Vatikanens egna experter.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning