Paula Ollus är finlandssvensk haikumästare

Från vänster: Åsa Gustavsson, Katarina von Numers-Ekman och Fredrik Sonck. Bild: Timo Kari

Bland sex finalister var Paula Ollus haiku HBL-läsarnas favorit: – Jag har inte ens berättat för nån att jag skickat in ett bidrag, säger vinnaren.

Vinnaren av de öppna finlandssvenska haikumästerskapen korades på söndagen under Helsingfors bokmässa.

vi två tillsammans

sedan ungdomens dagar

förväntansfulla

Jurymedlemmen Robin Valtiala skriver att dikten trots sin enkelhet rymmer nästan hela livet: "Ordet 'förväntansfulla' är intressant på grund av att dikten handlar om att ha varit tillsammans sedan ungdomen. Man kan fundera länge på vad det innebär, att förväntan kan pågå så länge. Och på om det är positivt eller negativt. Den här dikten har gjort sig helt beroende av det här enskilda ordet, utan vilket den skulle falla platt till marken. Men den klarar det."

Paula Ollus kunde inte själv delta vid prisutdelningen, men säger per telefon att hon är jätteöverraskad.

– Jag har inte ens berättat för nån att jag skickat in ett bidrag.

Har du skrivit poesi tidigare?

– Nej, men jag tycker om poesi. Men jag så artikeln i tidningen och tänkte att varför skulle jag inte försöka? Sen glömde jag hela saken.

Vad för poesi brukar du läsa?

– Jag brukar läsa poesirecensionerna i tidningen. Sen har jag alltid tyckt om Solveig von Schoultz och Claes Andersson – och mycket annan litteratur också.

Haikumästaren Paula Ollus. Bild: Privat

Moln och luft

Förutom vinnaren utsågs en andra och en tredjepristagare. Katarina von Numers-Ekman vann andra pris med följande haiku

en tweet från hösten

tranorna i molnflödet

tecken utan hat

Tredje pris gick till Åsa Gustavsson för följande rader:

Akvarellgrå luft,

ögat tar sikte inåt.

Jag andas igen.

von Numers-Ekman, som till vardags jobbar som ombudsman på Svenska kulturfonden, säger att haikuformatet medför en liten extra utmaning.

– Visst kan det vara lite svårt men dikterna ska också vara korta och det underlättar skapandet att ha så tydliga ramar att följa.

Gustavsson berättar att hon nog skrivit texter förut men beslutet att delta i haikumästerskapen var väldigt spontant.

Vinnarna håller med jurymedlemmen Valtiala, som påpekar att man ofta börjar uttrycka olika saker i haikuformat när man väl kommit i gång med skrivandet.

Finalister strax utanför pallen var Pia Pörtfors, Elsa Boström och Gunnar Högnäs. Totalt röstade nästan 500 personer. Här kan du läsa ett urval av läsarnas bidrag.

Korrigering 28.10.2019 kl 10.28: Katarina von Numers-Ekman är inte längre modersmålslärare utan jobbar som ombudsman på Svenska kulturfonden.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning