Ekonomipriset delas ut för forskning om auktioner

Paul Milgrom och Robert Wilson får Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sina studier om hur auktioner fungerar och utformning av nya modeller för auktioner. Bild: Anders Wiklund/Lehtikuva/AFP

Första, andra, tredje... Amerikanerna Paul R Milgrom och Robert B Wilson delar på Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin forskning om auktioner.

– Det är väldigt goda nyheter. Jag är glad för detta. Men det är väldigt tidigt på morgonen här, säger Robert Wilson på en skakig telefonledning.

Fastigheter, konst, bruksföremål, kläder eller sådant som värdepapper och energi – dagligen byter saker ägare via auktioner.

Paul R Milgrom och Robert B Wilson, verksamma vid Stanford University i USA, får ekonomipriset för sina studier i hur auktioner fungerar. De har också utformat nya modeller för auktioner av varor och tjänster som inte går att sälja på traditionellt vis, modeller som fått praktisk användning.

– Auktionsteorin som utvecklades av Milgrom och Wilson har varit avgörande för att utforma nya och komplexa auktionsformat, säger professor Tommy Andersson från Lunds universitet.

"Gynnat skattebetalare"

Milgroms och Wilsons forskning har haft en rent praktisk betydelse inom en mängd branscher. Den modell för auktioner som de båda forskarna tog fram 1994 används för alla typer av försäljningsförfaranden exempelvis i auktioner av landningsrättigheter till flygbolag, radiospektrum till telekombolag eller fiskekvoter.

På 90-talet var duon bland annat med och designade utformningen av det som New York Times beskrev som "den största auktionen någonsin", då amerikanska myndigheter började ta betalt för bredbandsfrekvenser.

Dessförinnan hade frekvenser för till exempel radio fördelats till den operatör som bäst kunde argumentera för att få den– alltså genom intensiv lobbyverksamhet.

Auktionen inbringade 8 miljarder dollar till det amerikanska finansdepartmentet, och konceptet har sedan dess blivit stilbildande också inom andra områden. Enligt Kungliga vetenskapsakademien har forskarnas upptäckter gynnat säljare, köpare och skattebetalare världen över.

Robert Wilson, som deltar i presskonferensen via en skakig telefonlinje, säger att han själv inte kan minnas om han deltagit i någon auktion direkt, bara indirekt.

– Men om du ser en annons i söktjänst på internet var ju den annonsen ofta såld på en auktion, säger han.

"Sparar nog pengarna"

Internet har också drivit på användningen av auktioner på andra sätt, inte minst på finansmarknaden, enligt Wilson.

– På internet pågår auktioner hela tiden av olika verksamheter, inte minst inom söktjänster som Google eller på auktionssajter som Ebay, säger han.

Vad han själv ska göra för de fem miljoner han får i prissumma vet han inte.

– Det finns mycket jag kan använda pengarna till, för resor. Men jag kommer troligen spara pengarna, till familjen, mina barn. Vi sparar nog detta till ett annat tillfälle, säger han och tillägger att covid-19-pandemin krånglar till det.

Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne har delats ut sedan den svenska centralbankens 300-årsjubileum 1969.

De senaste årens pristagare:

2020: Paul R Milgrom (USA), Robert B Wilson (USA)

2019: E Duflo (Frankrike), A Banerjee (Indien), M Kremer (USA)

2018: W D Nordhaus (USA), P M Romer (USA)

2017: R Thaler (USA)

2016: O Hart (Storbritannien), B Holmström (Finland)

2015: A Deaton (Storbritannien/USA)

2014: J Tirole (Frankrike)

2013: E Fama (USA), L P Hansen (USA), R Shiller (USA)

2012: A Roth (USA), L Shapley (USA)

2011: T J Sargent (USA), C A Sims (USA)

2010: P A Diamond (USA), D T Mortensen (USA), C A Pissarides (Cypern)

2009: E Ostrom (USA), O Williamson (USA)

2008: P Krugman (USA)

Källa: Nobelstiftelsen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning