Patientsäkerheten är i fara – myndighet stänger vårdhem för obestämd tid

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland kräver att ett vårdhem i Birkaland åtgärdar allvarliga brister i vården. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland slår larm om Pihlajalinnas vårdhem i Sastamala i Birkaland. Myndigheten kräver att verksamheten delvis stängs ner.

Ikipihlaja Anne-hemmet i Sastamala har för många patienter, skriver Regionförvaltningsverket i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten finns det allvarliga brister i vården. Enligt anmälningar som har kommit till regionförvaltningsverket har vårdare förbjudits att föra patienter till sjukhus eller ringa efter en ambulans. Dessutom ska klienterna ha fått dåligt med mat, enligt anmälningarna.

Regionförvaltningsverket kräver därför att vårdhemmet minskar antalet klienter från 27 till 15 fram till den 13 november.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning