Patienter ska slussas under mark med ny tunnel för nästan 25 miljoner euro

Stora förändringar väntar för Dals sjukhus i Helsingfors. Bild: Marja Väänänen/Helsingfors stad

Det ska byggas en ny tunnel mellan sjukhusområdena i Mejlans och Dal i Helsingfors.

I framtiden kommer patienter att skickas från ett sjukhusområde till ett annat i en 800 meter lång tunnel. I måndags gav nämligen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) styrelse sitt ja till att bygga tunneln. Priset är 24,7 miljoner euro.

Också materialtransporter kommer att rulla i tunneln. Enligt HUS kommer den även i särskilda situationer att ha betydelse ur säkerhets- och beredskapssynvinkel.

Logistiktunneln är bara en liten del av den stora ombyggnad som väntar Dals sjukhus framöver. Ungefär hälften av de vårdplatser Helsingfors behöver kommer att finnas på det nya jättesjukhuset. Storleksmässigt skulle det motsvara fyra gånger Nya barnsjukhuset.

Tre nya byggnader och en servicebyggnad ska uppföras på tomten. Dessutom ska tre av de gamla sjukhusbyggnaderna renoveras. Priset för omstruktureringen är 838 miljoner euro.

I framtiden håller den psykiatriska och neurologiska vården till i det nya sjukhuset.

Avdelningar för akutpsykiatri, barnpsykiatri, ungdomspsykiatri, geropsykiatri, psykossjukdomar, missbrukarpsykiatri och neuropsykiatri kommer att finnas här. Rättspsykiatriska utredningar ska också göras i det nya sjukhuset.

Vård som bland annat tidigare getts vid Tölö sjukhus, Psykiatricentrum, Aurora sjukhus, Storkärrs sjukhus och Mariefors sjukhus i Tusby koncentreras till det nya sjukhuset.

Troligtvis inleds byggandet av infrastruktur i slutet av det här året. Helt klart kan sjukhuset vara först 2030.

De värdefulla byggnaderna från 1920-talet kommer att skyddas och uppdateras. I dem kommer polikliniken ligga, men också lokaler för administration och undervisning.

De nya byggnaderna kommer att ligga mitt emellan Grejus-, Nordenskiölds- och Läkaregatan.

En vårdcentral, ett finskt daghem och fyra höghus med personalbostäder rivs och verksamheten flyttas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning