Pasta med smörkokta rotsaksstrimlor

Som så ofta kan enkelheten överträffa allt finlir. Smörkokta rotsaker till pastan är ett exempel. Bild: TT

Smörkokta rotsaker får bli basen i den här pastarätten. Rötterna suger inte åt sig så mycket fett och de blir underbart goda.

För 4 personer, 25 minuter

500 g pasta

200 g morötter

200 g kålrot

100 g palsternacka

100 g bit rotselleri

1 st persiljerot

1 kvist färsk rosmarin

1/2 purjolök

200 g smör

flingsalt

svartpeppar

bladpersilja

Gör så här:

1. Skala och strimla rotsakerna mycket fint, ungefär som tändstickor. Strimla purjolöken ganska fint. Koka pastan i saltat vatten.

2. Lägg smör i en tjockbottnad kastrull. Torka rotsaksstrimlorna på en handduk och lägg dem i smöret. Smörkoka 7–8 minuter under omrörning på medelvarm platta. Tillsätt grovt hackad rosmarin och purjolök. Vänd samman allt ytterligare någon minut och tippa upp i sil, placerad över en skål.

3. Fördela pastan i djupa tallrikar. Toppa med rotsaksstrimlor och en knapp matsked av det avrunna fettet. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Garnera med persilja eller valfri örtkrydda.

TT

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning