Pasta med ostsås och vild svamp

Pasta med färsk svamp och ostsås. Gott, snabbt och lättlagat. Bild: TT

Det är svamptider. Låt dem ta huvudrollen i en pasta, birollerna innehas av lagrad ost och basilika i en gräddsås.

För 4 personer, 20 minuter

350 g färsk svamp, kantarell eller trattkantarell

1 1/2 msk olivolja

salt och vitpeppar

Till ostsåsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

2 dl riven ost, gärna lagrad

1 vitlöksklyfta

1 msk vegetariskt buljongpulver

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

300 g torkad spagetti

strimlad sallad

körsbärstomater

färsk basilika

Gör så här:

1. Rensa och riv svampen i bitar. Stek i olivolja på medelvärme i 5 minuter. Salta och peppra.

2. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Låt rinna av i durkslag.

3. Koka upp vatten och grädde till såsen. Vänd ned riven ost, en riven vitlöksklyfta och buljongpulver. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sänk värmen. Sjud i 5 minuter. Lägg upp och toppa med färsk basilika. Servera med en sallad med tomater.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning