Pasta med ostsås och vild svamp

Pasta med färsk svamp och ostsås. Gott, snabbt och lättlagat. Bild: TT

Det är svamptider. Låt dem ta huvudrollen i en pasta, birollerna innehas av lagrad ost och basilika i en gräddsås.

För 4 personer, 20 minuter

350 g färsk svamp, kantarell eller trattkantarell

1 1/2 msk olivolja

salt och vitpeppar

Till ostsåsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

2 dl riven ost, gärna lagrad

1 vitlöksklyfta

1 msk vegetariskt buljongpulver

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

300 g torkad spagetti

strimlad sallad

körsbärstomater

färsk basilika

Gör så här:

1. Rensa och riv svampen i bitar. Stek i olivolja på medelvärme i 5 minuter. Salta och peppra.

2. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Låt rinna av i durkslag.

3. Koka upp vatten och grädde till såsen. Vänd ned riven ost, en riven vitlöksklyfta och buljongpulver. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sänk värmen. Sjud i 5 minuter. Lägg upp och toppa med färsk basilika. Servera med en sallad med tomater.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning